Wykonanie
Z reguły staram się jeść mało
słodyczy. Skutecznie zastępuje je owocowymi
sorbetami, koktajlami z
owoców sezonowych lub wielkimi miskami
truskawek.Czasem przychodzi jednak taki dzień, gdy
kakao i
gorzka czekolada wydają się być
lekiem na wszystko, a jedna taka babeczka potrafi postawić na nogi.Ilość
cukru dość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem
gorzkiej czekolady. Ważne aby użyć dobrej jakości
czekolady i
kakao.

350g
mąki pszennej100g
mąki kukurydzianej400ml
kefiru lub
jogurtu naturalnego160g
masła100g
cukru3
jaja5 łyżek
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
mlekatabliczka
gorzkiej czekoladyekstrakt
waniliowy
Mąkę przesiać,
czekoladę pokroić w kostkę i wraz z
proszkiem do pieczenia dodać do
mąki. Dokładnie wymieszać. Pół szklanki
mleka zagotować i rozpuścić w nim
masło, dodać
cukier oraz
kakao, gotować, aż
cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje.
Jaja wymieszać z ekstraktem
waniliowym oraz
kefirem, następnie ciągle mieszając wlewać powoli przestudzoną masę
czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut.* delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników.Muffiny przed pieczeniem

Po wyjęciu z piekarnika i chwili nieobecności.......już jakby mniej...

