Wykonanie
Ostatnie 2 wieczory spędziłam na przygotowywaniu
tortu w kształcie
torebki na urodziny mojej siostry. Trochę się martwiłam czy
biszkopty w ten sposób postawione nie "rozjadą się", ale jak widać wszystko wyszło super:)
Składniki:
Biszkopt (upiekłam dwa):5
jajek1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią1/4 szklanki
kakao1/4 szklanki
olejuKrem:400 g
śmietany kremówki1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
waniliąok. 400 g
serka mascarponeok. 1/4 szklanki
kakaopół tabliczki
czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką)
dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to
dżem porzeczkowy)Do nasączenia:1 szklanka wrzątku2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:
Biszkopt:Oddzielamy
białka od
żółtek, z
białek ubijamy pianę, dodajemy
cukier i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
żółtka,
cukier waniliowy,
kakao i
olej. Delikatnie mieszamy.Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut (zależy od piekarnika, ja piekłam 40 minut).Krem:Ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem na niemal sztywno. Dodajemy
kakao,
mascarpone i miksujemy. Dodajemy też posiekaną
czekoladę. Uwaga! Miksujemy spokojnie, by
śmietany nie rozwarstwić.
Biszkopt kroimy na 3 części (ja swój przekroiłam na 2 części, żeby konstrukcja wytrzymała).Pierwszy płat
biszkoptu kładziemy, nasączamy go
kakao zaparzonym z wrzątku,
kakao i
cukru. Na to
dżem, krem i znów
biszkopt, nasączenie,
dżem i krem.
Potem trzeci
biszkopt, ale tego już nie smarujemy
dżemem.Tort dekorujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.Źródło: kotlet.tvJeśli chcecie zobaczyć jak zrobić tort w kształcie
torebki to zapraszam tutaj . Niestety nie zrobiłam własnej fotorelacji, ponieważ praca nad
tortem przeciągnęła się do późnych godzin nocnych, ale jeśli ktoś ma jakieś pytania dot. szczegółów, to chętnie odpowiem.