Wykonanie
Jeśli wahalibyście się nad tym, co najlepiej upiec komuś na urodziny - oto odpowiedź: sernik z
mascarpone na
czekoladowym spodzie z karmelizowanymi słonymi
orzeszkami ziemnymi i
czekoladą.. I nawet nie jest tak obrzydliwie słodkie jak brzmi ;)

Sernik na
czekoladowym spodzie z karmelizowanymi słonymi
orzeszkami ziemnymiChocolate (base) cheesecake with caramelized peanutsSKŁADNIKI (tortownica 25 cm): na spód:100 g
masła3
żółtka1,5-2 szklanek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżki
kakao4 łyżki
cukru pudru (lub więcej) na masę
serową:250 g
mascarpone500 g
twarogu zmielonego1
jajo + 2
białka (chciałam wykorzystać te, które zostały mi po spodzie)4 łyżki
cukru pudru (lub więcej)3 łyżki budyniu
waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejpozostałe:3 rządki
czekolady3 łyżki drobnego
cukru1 łyżka
masła3 garście
orzechów ziemnych solonychWYKONANIE:Składniki na spód powinny być w temp. pokojowej - wtedy wszystkie łączymy i zagniatamy, stopniowo dosypując
mąki. Wylepiamy wysmarowaną masłem/olejem tortownicę kruchym
ciastem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Jajo,
białka u
cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy
twaróg,
mascarpone,
budyń oraz
mąkę i dalej miksujemy. Przelewamy masę
serową na ostudzony spód i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Orzeszki ziemne siekamy,
masło i
cukier podgrzewamy w rondelku. Dorzucamy
orzechy i trzymamy tak długo (cały czas mieszając), aż
cukier się rozpuści i będzie brązowy. Wtedy nakładamy je na ostudzony sernik*.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i dekorujemy sernik polewą :)*Tutaj moja wskazówka - mądrze rozłóżcie
orzechy, a nie tak jak ja gdzie bądź, bo w moim przypadku pokrojenie sernika było prawie awykonalne :D

***Ostatnie 4 sprawdziany przede mną i koniec, nareszcie.Chociaż szczerze mówiąc, lubię czerwiec - bo jest już ta wakacyjna atmosfera, a przynajmniej wszyscy są w domu i można się spotkać większą grupą :)