Wykonanie
Maszynka do mielenia zmieniła moje życie,śmiało
mogę to stwierdzić.A to dlatego,że dzięki niej
mogę urozmaicać moje kulinarne wyczyny i wzbogacać je o
mielone mięso domowej roboty np. z ryb.Pulpety z ryb robiłam po raz pierwszy,ich smak z przepisu poniżej bardzo pozytywnie nas zaskoczył.Chętnie
wrócę do tego dania,a w międzyczasie polecam je Wam:)
ok. 65 dkg
filetów rybnych - u mnie
dorsz1
cebula1 nieduża czerstwa
bułka oraz trochę
mleka do namoczenia1
jajkobulion warzywny lub
woda z dodatkiem domowej jarzynki (klik)
śmietana do zabielenia
mąka do obtoczenia pulpetów
koperek najlepiej świeżyszczypta
imbiruszczypta
czosnku lub 1 ząbek świeżego
sólbiały pieprzmasło do smażenia
cebuliRyby mielę,dodaję do nich namoczoną w
mleku i odciśniętą
bułkę,
jajko oraz zeszkolną na
maśle posiekaną w kostkę
cebulę.Masę
rybną doprawiam
solą,
pieprzem.Formuję niewielkie pulpety,obtaczam je w
mące i wrzucam do gotującej się
wody z dodatkiem domowej jarzynki.Gotuję ok.20 min.W kubeczku mieszam
śmietanę z odrobiną
wywaru od gotowania,oraz
imbirem i
czosnkiem.Wlewam do gotujących się pulpetów,dorzucam posiekany
koperek.Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Podaję z
ryżem - część gotuję w osolonym wrzątku,a drugą część dodatkowo ze szczyptą
kurkumy.Smacznego!!!