ßßß Cookit - przepis na Pulpety Rybne w Sosie Koperkowym

Pulpety Rybne w Sosie Koperkowym

nazwa

Wykonanie

Ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Te pulpeciki są smaczne i do tego na pewno zdrowsze od smażonej ryby w panierce, więc warto się na nie skusić.
Ryba i koperek to klasyk - mój Mąż powiedział, że ten kto wymyślił to połączenie, powinien dostać Nobla ;)
Składniki:
600 - 650 g filetów rybnych (u mnie dorsz)
1 cebula
2 łyżki masła
1 czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
1 jajko
1 litr bulionu warzywnego
300 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
1 łyżka drobno posiekanego koperku
szczypta suszonego imbiru
szczypta suszonego czosnku
biały pieprz
sól
Rybę przemiel przez maszynkę. Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.
Do ryby dodaj odciśniętą z mleka bułkę, jajko, zeszkloną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Wyrób ręką na jednolitą masę.
Kształtuj niewielkie pulpeciki, a następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu ok 20 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę, mąkę i trochę bulionu. Dolej do garnka, całość dopraw solą, pieprzem i imbirem. Zagotuj mieszając.
Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj ciepłe np. z ryżem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami - Elżbieta Adamska "Kuchnia Polska"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/01/pulpety-rybne-w-sosie-koperkowym.html