Wykonanie
Ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Te pulpeciki są smaczne i do tego na pewno zdrowsze od smażonej
ryby w panierce, więc warto się na nie skusić.
Ryba i
koperek to klasyk - mój Mąż powiedział, że ten kto wymyślił to połączenie, powinien dostać Nobla ;)
Składniki:600 - 650 g
filetów rybnych (u mnie
dorsz)1
cebula2 łyżki
masła1 czerstwa
bułkamleko do namoczenia
bułki1
jajko1 litr
bulionu warzywnego300 ml gęstej
śmietany2 łyżki
mąki1 łyżka drobno posiekanego
koperkuszczypta suszonego
imbiruszczypta suszonego
czosnkubiały pieprzsólRybę przemiel przez maszynkę.
Bułkę namocz w
mleku i odstaw.
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na
maśle.
Do
ryby dodaj odciśniętą z
mleka bułkę,
jajko, zeszkloną
cebulę, dopraw
solą i
pieprzem. Wyrób ręką na jednolitą masę.
Kształtuj niewielkie pulpeciki, a następnie wrzuć je do gorącego
bulionu i gotuj na małym ogniu ok 20 minut.
W miseczce wymieszaj
śmietanę,
mąkę i trochę
bulionu. Dolej do garnka, całość dopraw
solą,
pieprzem i
imbirem. Zagotuj mieszając.
Na koniec dodaj posiekany
koperek. Podawaj ciepłe np. z
ryżem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami - Elżbieta Adamska "Kuchnia Polska"