Wykonanie
Wylałam dzisiaj wiadro łez. Ty też na pewno nie jeden raz przez nią płakałaś. A jednak nie warto się na nią obrażać –
cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie, obniża cholesterol i poziom
cukru. Wąchanie
surowej cebuli pomaga walczyć z zakatarzonym nosem,
wywar z
cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych. Wzmacnia odporność, skutecznie leczy przeziębienie i grypę. Sporo tego, a wymieniłam tylko niektóre z cudownych właściwości
cebuli. Zupa cebulowa jest więc najlepszym pomysłem na sycący obiad w środku mroźnej zimy.
Składniki1kg
cebuli (najlepiej różnych gatunków – ja użyłam zwykłej, czosnkowej, czerwonej i
szalotki)
Por6 ząbków
czosnku2 litry
bulionu warzywnegoSpory kawałek
masłaOliwaŁyżka suszonego
majerankuSól,
pieprzBagietka100g
sera cheddarPrzygotowanieNajtrudniejsza część –
cebule i
pora obierz i posiekaj na piórka.Do dużego garnka z grubym dnem wlej trochę
oliwy, dodaj
masło, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
majeranek.Nim
czosnek zdąży się przyrumienić, wrzuć posiekane
cebule i
pora. Dopraw
solą i
pieprzem.Przykryj garnek pokrywką, duś
cebulę około godziny na maleńkim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarła do dna, na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę.Kiedy
cebula nabierze złotego koloru, niezwykłej
słodyczy i aromatu – wlej
bulion do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj 15 minut.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni,
bagietkę pokrój na kromki, posyp startym
cheddarem i zapiekaj 15 minut – powinny być gotowe w tym samym czasie, co zupa.Podawaj zupę z gorącymi grzankami.Smacznego!
Zobacz także:Kalafiorowa z
seremZupa gulaszowaPorowa