ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Wylałam dzisiaj wiadro łez. Ty też na pewno nie jeden raz przez nią płakałaś. A jednak nie warto się na nią obrażać – cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie, obniża cholesterol i poziom cukru. Wąchanie surowej cebuli pomaga walczyć z zakatarzonym nosem, wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych. Wzmacnia odporność, skutecznie leczy przeziębienie i grypę. Sporo tego, a wymieniłam tylko niektóre z cudownych właściwości cebuli. Zupa cebulowa jest więc najlepszym pomysłem na sycący obiad w środku mroźnej zimy.
Składniki
1kg cebuli (najlepiej różnych gatunków – ja użyłam zwykłej, czosnkowej, czerwonej i szalotki)
Por
6 ząbków czosnku
2 litry bulionu warzywnego
Spory kawałek masła
Oliwa
Łyżka suszonego majeranku
Sól, pieprz
Bagietka
100g sera cheddar
Przygotowanie
Najtrudniejsza część – cebule i pora obierz i posiekaj na piórka.
Do dużego garnka z grubym dnem wlej trochę oliwy, dodaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek.
Nim czosnek zdąży się przyrumienić, wrzuć posiekane cebule i pora. Dopraw solą i pieprzem.
Przykryj garnek pokrywką, duś cebulę około godziny na maleńkim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarła do dna, na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę.
Kiedy cebula nabierze złotego koloru, niezwykłej słodyczy i aromatu – wlej bulion do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj 15 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, bagietkę pokrój na kromki, posyp startym cheddarem i zapiekaj 15 minut – powinny być gotowe w tym samym czasie, co zupa.
Podawaj zupę z gorącymi grzankami.
Smacznego!
Zobacz także:
Kalafiorowa z serem
Zupa gulaszowa
Porowa
Źródło:http://mammadeli.com/2014/01/31/zupa-cebulowa