Wykonanie
Dziele sie przepisem, nie moim, pochodzi z książki "Bag glutenfrit" autorstwa Karin Moberg i Oscara Målevik (wyd. duńskie). Są pyszne, szybkie, niezawodne, bezglutenowe.Autorzy podają, ze z poniższej porcji wychodzi 12 sztuk. Ja, by otrzymać blachę babek, robię ciasto z 1 , 5 porcji.1 łyżka
cukru waniliowego1 dl
cukru (polecam dać tylko
polowe tej ilości)szczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 lyzeczki psyllium czyli babki plesznik1 dl
maki ryżowej (u mnie pełnoziarnista)75 g
masła100 g
czekolady gorzkiej2
jajkaMasło i
czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodna. Lekko studzimy. Dodajemy resztę składników. Wypełniamy formę na muffiny do max. 3/4 wysokości. Czasem dodaje garść groszkow
czekoladowych lub 1 łyżkę nasion Chia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Podaje z polewa: 2 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego, 2 łyżki
kakao, 2 łyżki
syropu z agawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.Polewa pochodzi natomiast z blogu http://www.thefoodclub.dk/raa-cupcakes-med-saltet-choko-top/.Polecam :)