Wykonanie
W ten weekend moja mama miała urodziny. Chciałam upiec dla mniej idealny tort. Pyszny, wilgotny,
czekoladowy, taki jaki lubi najbardziej. Urodziny zbiegły się z przyjazdem jej siostry z Londynu i to specjalnie z myślą o niej i na prośbę mamy, upiekłam ten tort bezglutenowym i pozbawionym
mleka oraz
śmietanki. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort zniknął w ciągu chwili! Był wyśmienity! :)Składniki:
Biszkopt:5
jajekSzczypta
soli1 szklanka
cukru1/5 szklanki
mąki ryżowej2/5 szklanki ciemnego
kakao½ łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:4
jajka250 g
gorzkiej czekolady300 g
masła4 łyżki
spirytusu200 g
cukruDodatkowo:8 łyżek
wódki2 szklanki
jeżynWiórki
czekolady, kolorowe perełki, srebrny barwnik w sprayu (dodatki dowolne)Przygotowanie:Tortownicę wyłożyć od
spodu papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić z
solą na sztywną pianę.
Cukier (bez 3 łyżek) dodawać partiami do
białek stale ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Resztę
cukru dodać do
żółtek i ubić je na jasną, puszystą masę. Ubite
żółtka przełożyć do
białek. Dodać przesianą
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką, podbierając ciasto od
spodu, aż całość dobrze się połączy. Masę przełożyć do tortownicy i piec bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyka).
Jajka na krem wsypać do metalowego garnka z
cukrem. Postawić nad parą
wodną i
jajka ubijać aż będą jasne i puszty i kilkukrotnie zwiększą swoją objętość (uważać by nie zagotować i nie zważyć masy). Dodać
czekoladę połamaną na kostki i mieszać aż ta się rozpuści. Ostudzić całkowicie.
Masło na krem ubić na jasną masę. Dodawać
czekoladę z
jajkami po łyżce i ubijać. Na końcu dodać
alkohol i też zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.Blaty przekroić na trzy części. Dolny blat nasączyć 4 łyżkami
wódki. Położyć 1/2 porcji
jeżyn (przekrojonych na połówki) i przykryć je 1/3 kremu. Przełożyć środkowym blatem i czynność powtórzyć. Zakryć ostatnim blatem i obłożyć tort pozostałą 1/3 kremu.Udekorować dowolnie.