Wykonanie
Marcinek to popularne i lubiane ciasto wielowarstwowe przełożone
kremem śmietankowym. Ciasto jest typowe dla regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki, z którym to miastem często jest kojarzone. I właśnie samorząd Hajnówki starał się w tym roku o wpisanie Marcinka na Listę Produktów Tradycyjnych. Ciasto jest czasochłonne - to prawda - rozwałkowanie i upieczenie 15 blatów zajęło mi 2 godziny. Ale co tam, warte jest włożonej pracy :-). Krem przygotowujemy ze
śmietany kremówki i kwaśnej
śmietany, do smaku doprawiając
sokiem z cytryny lub
aromatem migdałowym (również często spotykana wersja); dzięki takiemu połączeniu krem jest
rześki i nie jest mdły :-). Blaty, początkowo kruche, chłoną
krem śmietankowy jak gąbka, dlatego ciasto jest najlepsze kolejnego dnia po złożeniu. Kroi się idealnie, jest również bardzo podzielne. Na Podlasiu to obowiązkowe ciasto na wszelkich uroczystościach: weselach, chrztach, urodzinach... Bądźmy dumni z naszych
polskich, regionalnych przepisów :-).Dorcia, bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem!Uwaga: blaty można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod kloszem do ciasta lub owinięte folią spożywczą. Ciasto jest najsmaczniejsze kolejnego dnia po złożeniu (kiedy blaty zmiękną od kremu).Składniki na ciasto (15 cienkich blatów):125 g
masła90 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko1
żółtko125 ml (pół szklanki) kwaśnej
śmietany 18%szczypta
solipół łyżeczki
sody oczyszczonej16 g
cukru wanilinowego (1 opakowanie)400 g
mąki pszennej np. tortowejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę wymieszać z
sodą oczyszczoną, odstawić na chwilę (zacznie 'pracować', dwukrotnie zwiększy swoją objętość).
Masło,
cukier i
cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajko, następnie
żółtko, nie przerywając ucierania. Dodać
śmietanę z
sodą, następnie
mąkę,
sól i zmiksować do połączenia (lub zagnieść ręcznie). Powinno powstać gęste lecz miękkie i sprężyste ciasto.Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części, około 57 g każda. Tortownicę (lub inną okrągłą blaszkę) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, następnie rozciągając ciasto wylepić nim dno formy. Ciasto będzie bardzo cienkie. Widelcem gęsto ponakłuwać ciasto. Jeśli podczas rozciągania powstaną małe dziurki w cieście - nie należy się martwić - po złożeniu całości nie będą widoczne.Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 15 minut, do zarumienienia (jaśniejsze warstwy na zdjęciach to ciasto mniej zarumienione, ciemniejsze - bardziej). W taki sam sposób przygotować i upiec pozostałe placki. Wystudzić.
Krem śmietankowy:1200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej400 g kwaśnej
śmietany 18% (lub creme fraiche), schłodzonej1 niepełna szklanka
cukru pudruświeżo wyciśnięty sok z 1
cytryny (niekoniecznie, krem będzie bardziej kwaśny)16 g
cukru wanilinowego (1 opakowanie) lub kilka kropel
migdałowego aromatu do ciast (lub więcej, do smaku)W misie miksera (dużej!) umieścić
śmietanę kremówkę, kwaśną
śmietanę i
cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać
sok z cytryny (lub
migdałowy aromat).Dodatkowo:do dekoracji
boków i wierzchu
tortu: okruszki
biszkoptów,
ciastek,
wafelków, zmielone
migdały,
wiórki kokosowe itp.
kakao,
kawa lub
cappuccino do oprószeniaWykonanieNa paterze układać wystudzone placki, jeden po drugim i przekładać je kremem (u mnie na 1 warstwa kremu ważyła około 90 - 100 g). Po przełożeniu wszystkich placków na wierzch
tortu (nieposmarowany blat) położyć lekką deseczkę i odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki (niektóre źródła podają by pozostawić przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, lecz obawiając się o krem schowałam ciasto do lodówki). Po tym czasie usunąć obciążenie, boki i i wierzch
tortu pokryć pozostałym kremem (który włożyliśmy wcześniej do lodówki), wyrównać. Boki i wierzch
tortu oprószyć okruszkami
biszkoptu lub
ciastek, na wierzchu oprószyć
kakao lub
kawą stosownie do okazji. Schłodzić. Spożywać po 6 godzinach lub dnia kolejnego.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).