ßßß Cookit - przepis na Ponadto:

Ponadto:

nazwa

Wykonanie

To ciasto ma podobno wiele nazw. Na pewno je próbowaliście :-). Czasem znane jako kudłacze, czasem jako lamingtony.. Jak by go nie nazywać, jest smaczne. Nie robiłam go chyba wieki, przyszedł więc czas na wyciągnięcie przepisu ze starego zeszytu. Ponadto - ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam!
Składniki na ciasto:
250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.
Ponadto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Jajka i żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej gotowe ciasto. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 32 sztuki).
Polewa:
125 g masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
3 - 4 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).
Ponadto:
300 g wiórków kokosowych
Każdą kostkę namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie sztućcami, robi się niezły bałagan ;-), następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-kokosowa