ßßß
Składniki na 10 porcji:200 g mąki pszennej3 łyżki cukru pudru1 żółtko100 g masła1 łyżka śmietany 18%1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru wanilinowego2 łyżki stołowe wiórków kokosowychKrem budyniowy:1 żółtko100 g masła1/2 szklanki mąki pszennej2 szklanki mleka1/4 szklanki cukru1/2 opakowania cukru wanilinowegoDodatkowo:truskawki do dekoracjimałe foremki metalowe do babeczekSposób przygotowania:Ciasto:Masło przełożyć do rondla a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się. W misce wymieszać wszystkie składniki i zagnieść z nich ciasto, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wykrawać krążki i oklejać nimi foremki. Spód podziurawić widelcem. Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez 10 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić.Krem budyniowy:Do rondla wlać 1 szklankę mleka, dodać masło, cukier i cukier wanilinowy a następnie podgrzewać na wolnym ogniu.Pozostałą ilość mleka przelać do miseczki, dodać mąkę oraz żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.Kiedy mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelać rozrobioną wcześniej masę, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.Gorącą masę budyniową nakładać we wgłębienia upieczonych i schłodzonych babeczek, odstawić do przestygnięcia,a następnie udekorować kawałkami truskawek.