ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam ciasto które może i nie powala wizualnie lecz na pewno powala smakiem. Pomysł powstał w mojej głowie dziś rano, gdy szukałam inspiracji ,,co by tu upiec,,. Kruche ciasto,budyń i zatopione w nim brzoskwinie. Owszem przypomina ciasto z jabłkami i budyniem lecz sposób wykonania nadzienia jest zupełnie inny,gdyż budyń gotujemy na mieszance soku z brzoskwiń i mleka a jako zagęstnik stosujemy budyń i kisiel. Ciekawe prawda?
CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
3\4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 - 3 łyżki śmietany 18%
20 dag masła
cukier wanilinowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki siekamy na kruszonkę i zagniatamy gładkie , kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1\2 godziny.
MASA
sok z brzoskwiń
mleko do uzupełnienia by otrzymać 4 szklanki płynu
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
kisiel typu ,,słodka chwila,, jabłkowy
pokrojone brzoskwinie
garść wiórków kokosowych
Sok z brzoskwiń mieszamy z mlekiem, odlewamy 3\4 szklanki, Resztę gotujemy z cukrem. Do odlanego mleka wsypujemy budynie i kisiel , mieszamy i wlewamy do gotującego płynu ciągle mieszając, zagotowujemy do zgęstnienia. Do gorącego budyniu dodajemy brzoskwinie.
Ciasto dzielimy na dwie części , pierwszą wałkujemy na placek. Wkładamy do blaszki 24x36 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy wiórkami i wylewamy budyń z brzoskwiniami - nie trzeba go studzić - przykrywamy wierzch paseczkami z drugiego kawałka ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/01/kruche-ciasto-z-budyniem-i-brzoskwiniami.html