ßßß
Przedstawiam ciasto które może i nie powala wizualnie lecz na pewno powala smakiem. Pomysł powstał w mojej głowie dziś rano, gdy szukałam inspiracji ,,co by tu upiec,,. Kruche ciasto,budyń i zatopione w nim brzoskwinie. Owszem przypomina ciasto z jabłkami i budyniem lecz sposób wykonania nadzienia jest zupełnie inny,gdyż budyń gotujemy na mieszance soku z brzoskwiń i mleka a jako zagęstnik stosujemy budyń i kisiel. Ciekawe prawda?CIASTO3 szklanki mąki pszennej3\4 szklanki cukru pudru3 żółtka2 - 3 łyżki śmietany 18%20 dag masłacukier wanilinowyłyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki siekamy na kruszonkę i zagniatamy gładkie , kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1\2 godziny.MASAsok z brzoskwińmleko do uzupełnienia by otrzymać 4 szklanki płynu3 łyżki cukru2 budynie śmietankowe bez cukrukisiel typu ,,słodka chwila,, jabłkowypokrojone brzoskwiniegarść wiórków kokosowychSok z brzoskwiń mieszamy z mlekiem, odlewamy 3\4 szklanki, Resztę gotujemy z cukrem. Do odlanego mleka wsypujemy budynie i kisiel , mieszamy i wlewamy do gotującego płynu ciągle mieszając, zagotowujemy do zgęstnienia. Do gorącego budyniu dodajemy brzoskwinie.Ciasto dzielimy na dwie części , pierwszą wałkujemy na placek. Wkładamy do blaszki 24x36 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy wiórkami i wylewamy budyń z brzoskwiniami - nie trzeba go studzić - przykrywamy wierzch paseczkami z drugiego kawałka ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.