ßßß
Do torta użyłam karmelowych czekoladek Daim. Jeśli nie znacie takich słodyczy to możecie użyć czekolady o karmelowym smaku.Tort lodowy kawowo czekoladowySkładniki : na formę o średnicy 26 cmSpód do tortu3 białka180 g cukru150 ml zmielonych migdałów
Ubij białka na sztywno. Dodaj po łyżce cukru cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca, podobnie jak na bezę. Dodaj zmielone migdały i delikatnie wymieszaj z pianą. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 125ºC i piecz przez 50 – 55 minut. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia. Spód nieco opadnie, ale taka jego natura.Lody kawowo czekoladowe3 żółtka90 g cukru100 ml bardzo mocnej kawy, u mnie expresso140 g batoników daim350 ml śmietanki100 g czekolady do dekoracji
Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj zaparzone ostudzone expresso, zmiksuj. Ubij śmietankę, pokrój drobno batoniki i dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj łyżką i zamroź przy pomocy maszynki do lodów. Jeśli nie dysponujesz maszynką mroź lody przez 3 godziny, mieszając trzepaczką co godzinę. Zmrożone lody wyłóż na migdałowy spód.Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni. Kiedy czekolada zastygnie zeskrobuj czekoladowe wióry za pomocą skrobaczki do warzyw lub bardzo ostrego noża. Ja używam szwedzkiego noża do sera, tak zwanego osthyvel. Posyp torta wiórkami i włóż do zamrażalki. Jeśli tort będzie jedzony tego samego dnia zamroź tak aby można go było pokroić. Jeśli tort stoi w zamrażalce dłużej, wyjmij wcześniej przed podaniem.Polecane przepisyParfait jagodowe z kruszonkąTort lodowy jeżynowyLody jeżynowe z limonkąWeekend w SztokholmieGrillowane polędwiczki i warzywa