Wykonanie
Pogoda wciąż dopisuje , więc koniecznie trzeba przyrządzić coś dla ochłody. U mnie kolejne
lody . Tym razem zapraszam na tort
lodowy czekoladowo kawowy na
migdałowym spodzie. Tort
lodowy jest pyszny, orzeżwiający i pobudząjcy umysł…Przy takiej ilości
kawy…jeśli tort
kawowy to lubię wyczuwalny smak
kawy.
Kawowy tort
lodowy smakuje prawie jak mrożona
kawa. Co prawda
piję wszelaką
kawę bez cukru, ale w
lodowym torcie z
kawą jest on nieodzowny.
Do
torta użyłam karmelowych
czekoladek Daim. Jeśli nie znacie takich
słodyczy to możecie użyć
czekolady o karmelowym smaku.Tort
lodowy kawowo czekoladowySkładniki : na formę o średnicy 26 cmSpód do
tortu3
białka180 g
cukru150 ml zmielonych
migdałówUbij
białka na sztywno. Dodaj po łyżce
cukru cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca, podobnie jak na
bezę. Dodaj zmielone
migdały i delikatnie wymieszaj z pianą. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 125ºC i piecz przez 50 – 55 minut. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia. Spód nieco opadnie, ale taka jego natura.
Lody kawowo czekoladowe3
żółtka90 g
cukru100 ml bardzo mocnej
kawy, u mnie expresso140 g batoników daim350 ml
śmietanki100 g
czekolady do dekoracji
Zmiksuj
żółtka z
cukrem. Dodaj zaparzone ostudzone expresso, zmiksuj. Ubij
śmietankę, pokrój drobno batoniki i dodaj do masy
żółtkowej. Wymieszaj łyżką i zamroź przy pomocy maszynki do
lodów. Jeśli nie dysponujesz maszynką mroź
lody przez 3 godziny, mieszając trzepaczką co godzinę. Zmrożone
lody wyłóż na
migdałowy spód.Roztop
czekoladę w kąpieli
wodnej, a następnie rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni. Kiedy
czekolada zastygnie zeskrobuj
czekoladowe wióry za pomocą skrobaczki do warzyw lub bardzo
ostrego noża. Ja używam szwedzkiego noża do
sera, tak zwanego osthyvel. Posyp
torta wiórkami i włóż do zamrażalki. Jeśli tort będzie jedzony tego samego dnia zamroź tak aby można go było pokroić. Jeśli tort stoi w zamrażalce dłużej, wyjmij wcześniej przed podaniem.Polecane przepisyParfait
jagodowe z kruszonkąTort
lodowy jeżynowyLody jeżynowe z
limonkąWeekend w SztokholmieGrillowane
polędwiczki i warzywa