ßßß
Parfait jagodowe z kruszonkąSkładniki:1 , 5 l parfait150 g cukru50 ml wody3 białka250 ml crème fraiche400 ml jagód½ łyżeczki waniliowego ekstraktu¼ łyżeczki zmielonego kardamonu
Zagotuj wodę z cukrem. Gotuj przez około 20 minut do uzyskania syropu. Taki syrop jest bardzo gorący, więc należy uważać aby się nie oparzyć. Upij białka na sztywno, po czym dodaj syrop cienkim strumieniem cały czas ubijając. Ubijaj pianę aż do jej ostygnięcia. Do schłodzonej piano dodaj crème fraîche i zmiksuj. Podziel masę na dwie porcje. Do jednej dodaj dodaj wanilię, a do drugiej jagody i kardamon. Jeśli używasz świeżych jagód połowę porcji zmiksuj. Wlewaj obie porcje równocześnie do plastykowego pojemnika z przykrywką. Przykryj parfait i wstaw do zamrażalki na około 3 godzin. Po tym czasie dodaj kruszonkę i delikatnie zamieszaj parfait. Zamrażaj dalen do uzyskania kremowej lub na wpół zamrożonej konsystencji.Kruszonka25 g owsianych płatków25 g cukru25 g mąki25 masła, zimnego½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonuWszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone masło. Rozcieraj masło z resztą składników między palcami do chwili uformowania kruszonki. Wstaw do lodówki na 30 minut po czym piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku na termoobiegu przez 25 minut. Po połowie czasu rozdrobnij kruszonkę widelcem i wymieszaj aby się równo zrumieniła. Wyjmij i całkowicie ostudź za nim dodasz do parfait.Polecane przepisyTort lodowy czekoladowo kawowyLody jeżynowe z limonkąLody bananowo kokosoweWeekend w SztokholmieGrillowane polędwiczki i warzywa