Wykonanie
Na te upały mrożony deser jak najbardziej. Polecam
jagodowe parfait z kruszonką podprawioną
kardamonem. Szczyptę
kardamonu dodałam nawet do parfait, za radę jednej z czytelniczki .
Kardamon i
jagody to świetna para, Polecam!Przy okazji przypominam o przepisie miesiąca, czyli dodajemy przepisy na
lody,
sorbety i inne mrożone desery.
Parfait
jagodowe z kruszonkąSkładniki:1 , 5 l parfait150 g
cukru50 ml
wody3
białka250 ml crème fraiche400 ml
jagód½ łyżeczki
waniliowego ekstraktu¼ łyżeczki zmielonego
kardamonuZagotuj
wodę z
cukrem. Gotuj przez około 20 minut do uzyskania
syropu. Taki
syrop jest bardzo gorący, więc należy uważać aby się nie oparzyć. Upij
białka na sztywno, po czym dodaj
syrop cienkim strumieniem cały czas ubijając. Ubijaj pianę aż do jej ostygnięcia. Do schłodzonej piano dodaj crème fraîche i zmiksuj. Podziel masę na dwie porcje. Do jednej dodaj dodaj
wanilię, a do drugiej
jagody i
kardamon. Jeśli używasz świeżych
jagód połowę porcji zmiksuj. Wlewaj obie porcje równocześnie do plastykowego pojemnika z przykrywką. Przykryj parfait i wstaw do zamrażalki na około 3 godzin. Po tym czasie dodaj kruszonkę i delikatnie zamieszaj parfait. Zamrażaj dalen do uzyskania kremowej lub na wpół zamrożonej konsystencji.Kruszonka25 g
owsianych płatków25 g
cukru25 g
mąki25
masła, zimnego½ łyżeczki świeżo zmielonego
kardamonuWszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone
masło. Rozcieraj
masło z resztą składników
między palcami do chwili uformowania kruszonki. Wstaw do lodówki na 30 minut po czym piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku na termoobiegu przez 25 minut. Po połowie czasu rozdrobnij kruszonkę widelcem i wymieszaj aby się równo zrumieniła. Wyjmij i całkowicie ostudź za nim dodasz do parfait.Polecane przepisyTort
lodowy czekoladowo kawowyLody jeżynowe z
limonkąLody bananowo kokosoweWeekend w SztokholmieGrillowane
polędwiczki i warzywa