Wykonanie
Planujecie już wielkanocne słodkości? Proponuję na deser
malinowe parfait . Bardzo prosty deser. Jeśli ktoś nie wie (ja nie wiedziałam) jaka jest różnica
między lodami, a parfait to już wyjaśniam. Przede wszystkim sposób zamrażania różni
lody i parfait.
Lody należy mieszać, aby równomiernie się zmroziły, natomiast parfait wystarczy wstawić do lodówki na 3 godziny, aby się dobrze schłodziły i nabrały gęstej konsystencji. Jest wiele sposobów robienia parfait, a dzisiaj wybrałam dla Was przepis z włoską
bezą. Jak się domyślacie moje parfait zawiera
białka, które ubiłam z gorącym
syropem. Tak przygotowuje się
bezę po włosku. Po wlaniu
syropu należy ubijać
bezę aż do jej całkowitego ostudzenia, a
potem dopiero wymieszać z resztą składników. Więc jeśli macie za dużo
białek to jest to kolejny przepis na ich wykorzystanie.Parfait najbardziej lubię z
leśnymi owocami, a
malinowe parfait jest po proste boskie. Wspaniały deser w sam raz na Wielkanoc.
Przepis na
malinowe parfaitSkładniki:około 1 l parfait3
białka160 g
cukru50 ml
wody250 g creme fraiche250 g
malin, u mnie rozmrożone
Do małego rondelka wsyp
cukier i wlej
wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj
syrop na małym ogniu, aż uzyska temperaturę 121ºC. Ubij
białka na sztywno, a następnie dodaj powolnym strumieniem gorący
syrop stale ubijając. Ubijaj
bezę do jej schłodzenia. Możesz miskę z
bezą umieścić w misce z zimną
wodą. Dodaj créme fraiche i zmiksuj mikserem na małych obrotach. Dodaj zgniecione widelcem
maliny i wymieszaj łyżką. Przelej parfait do foremki, przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 3- 3,5 godziny. Parfait powinno być już gęste po tym czasie.Polecane przepisy
Lody cynamonowo jabłkoweTort
lodowy jeżynowyLody jeżynowe z
limonkąDomowe
lody jagodoweMrożony
jogurt z
owocami,
czekoladą i pszczelim pyłkiem