Wykonanie
Był już kompot biały, a teraz
pora na czerwony:) Podrasowałam go jednym
jabłkiem, ale stwierdzam, że to trochę za dużo. Tak więc proponuję dać pół
jabłka (lub zrezygnować z niego w ogóle) na ok. 300 gramów
czereśni - tyle akurat miałam.Taki
napój, podany z
lodem, będzie w sam raz na upały, które nas dopadły...
Składniki:300 gramów
czereśni1/2
jabłka (opcjonalnie)
cukier do smaku - ilość wedle uznania
Czereśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do garnka
Jabłko myjemy (nie obieramy), kroimy na kawałki (ale niezbyt małe) i dorzucamy do
czereśniOwoce zalewamy
wodą, słodzimy ilością taką, jak lubimy i zagotowujemyGotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniuMożna podawać z
lodemPodobnie jak przy kompocie z
jabłek należy pamiętać o tym, żeby nie trzymać go w temperaturze pokojowej, bo spleśnieje - kompot trzymamy w lodówce
Smacznego :)Biorę udział w akcjach: