ßßß Cookit - przepis na Kompot z czereśni

Kompot z czereśni

nazwa

Wykonanie

Był już kompot biały, a teraz pora na czerwony:) Podrasowałam go jednym jabłkiem, ale stwierdzam, że to trochę za dużo. Tak więc proponuję dać pół jabłka (lub zrezygnować z niego w ogóle) na ok. 300 gramów czereśni - tyle akurat miałam.
Taki napój, podany z lodem, będzie w sam raz na upały, które nas dopadły...
Składniki:
300 gramów czereśni
1/2 jabłka (opcjonalnie)
cukier do smaku - ilość wedle uznania
Czereśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do garnka
Jabłko myjemy (nie obieramy), kroimy na kawałki (ale niezbyt małe) i dorzucamy do czereśni
Owoce zalewamy wodą, słodzimy ilością taką, jak lubimy i zagotowujemy
Gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu
Można podawać z lodem
Podobnie jak przy kompocie z jabłek należy pamiętać o tym, żeby nie trzymać go w temperaturze pokojowej, bo spleśnieje - kompot trzymamy w lodówce
Smacznego :)
Biorę udział w akcjach:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/07/kompot-z-czeresni.html