Wykonanie
Nabrałam ochoty na
lody ale w końcu zamiast
lodów przygotowałam mrożony
jogurt z
owocami,
czekoladą i pszczelim pyłkiem …Smaczny deser, zdrowy i mniej kaloryczny niż tradycyjne
lody, bardzo orzeźwiający. Ostatnio miałam tyle pracy, że prawie przysypiałam nad komputerem. Mrożony
jogurt od razu postawił mnie na nogi.
Składniki:około 1 litra50 ml
śmietanki, nie ubitej800 g
jogurtu, u mnie grecki2 łyżki dobrego
miodu, czubate100 g mrożonych
malin100 g mrożonych
jagód50 g pszczelego pyłkupo 50 g białej i
mlecznej czekoladyZmiksuj
jogurt z
miodem i
śmietanką. Część
owoców (nie rozmrażaj), pszczelego pyłku i
czekolady pozostaw do dekoracji, a resztę dodaj do
jogurtu i wymieszaj łyżką. Przełóż
jogurt do plastikowego naczynia o pojemności 1 litra, pokrytego spożywczą folią tak aby wystawa poza brzegi naczynia. Wyłóż
jogurt do naczynia, posyp resztą dodatków, lekko zamieszaj lub przyciśnij. Przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 4 godziny. Podawaj
jogurt lekko rozmrożony.Mrożone desery smakują wybornie. Z wersji dietetycznej polecam
sorbet jeżynowy, który teraz o tej
porze z powodzeniem można zrobić wykorzystując mrożone
jeżyny.Polecane przepisyTort
lodowy jeżynowyLody jeżynowe z
limonkąPrzepis na
sorbet jeżynowyLody z
masłem arachidowymMocno
cytrynowe lody jogurtowe