ßßß
Składniki:około 1 litra50 ml śmietanki, nie ubitej800 g jogurtu, u mnie grecki2 łyżki dobrego miodu, czubate100 g mrożonych malin100 g mrożonych jagód50 g pszczelego pyłkupo 50 g białej i mlecznej czekolady
Zmiksuj jogurt z miodem i śmietanką. Część owoców (nie rozmrażaj), pszczelego pyłku i czekolady pozostaw do dekoracji, a resztę dodaj do jogurtu i wymieszaj łyżką. Przełóż jogurt do plastikowego naczynia o pojemności 1 litra, pokrytego spożywczą folią tak aby wystawa poza brzegi naczynia. Wyłóż jogurt do naczynia, posyp resztą dodatków, lekko zamieszaj lub przyciśnij. Przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 4 godziny. Podawaj jogurt lekko rozmrożony.Mrożone desery smakują wybornie. Z wersji dietetycznej polecam sorbet jeżynowy, który teraz o tej porze z powodzeniem można zrobić wykorzystując mrożone jeżyny.Polecane przepisyTort lodowy jeżynowyLody jeżynowe z limonkąPrzepis na sorbet jeżynowyLody z masłem arachidowymMocno cytrynowe lody jogurtowe