Wykonanie
Przeglądając blogi odkryłam, że się roi od przepisów z
rabarbarem. No cóż lato to jego
pora. Dołączam następny,
lody rabarbarowe z
wanilią. Domowe
lody fascynują mnie, bo można zrobić takie
lody jakie się najbardziej lubi. Poza tym są to
lody zdrowe bez konserwantów, barwników czy innych dodatków.
Lody rabarbarowe , o których napomknęłam siostrze wczoraj przez telefon zrobiłam pierwszy raz. Dzisiaj przepis specjalnie dla niej. Siostrzyczko,
lody są pyszne, więc marsz do ogrodu z nożykiem i do dzieła!
Jeszcze się nie dorobiłam maszynki do
lodów, dlatego moje
lody rabarbarowe mieszałam co godzinę w ciagu 5 godzin, aby się równo zamroziły.
Lody miały być polane
rabarbarowym sosem ale mój mąż za szybko go posprzątał, bo myślał, że to jakieś resztki. Ach te chłopy… Jeśli lubisz
lody domowej roboty to wypróbuj również przepis na
cytrynowe lody jogurtowe .
Składniki:około 2 l
lodów500 g
rabarbaru, pokrojonego w kostkę150 ml
cukru½ laski waniliowej½ l
śmietanki, moja miała 40%1 puszka skondensowanego
mleka, około 400 gWykonanie:Pokrojony
rabarbar wrzuć do rondelka wraz z rozciętą
laską wanilii, zasyp
cukrem i zagotuj. Nie podlewaj
wodą! Zmniejsz temperaturę i gotuj około 15 minut, aż
rabarbar będzie miękki. Ostudź.Ubij
śmietanę na puszysto ale nie całkiem sztywno. Dodaj skondensowane
mleko i wymieszaj ostrożnie. Na koniec dodaj ostygnięty
rabarbar i połącz ze
śmietaną.Przykryj
lody i włóż do zamrażalnika na przynajmniej 5 godzin. Mieszaj co godzinę trzepaczką balonową, jeśli nie mrozisz
lodów w maszynce do
lodów.
Polecane przepisyDomowe
lody jagodowePrzepis na
sorbet jeżynowyMocno
cytrynowe lody jogurtoweSzafranowe lody z
pomarańczowym curdFudge z
szafranem i
pistacjami