ßßß
Jeszcze się nie dorobiłam maszynki do lodów, dlatego moje lody rabarbarowe mieszałam co godzinę w ciagu 5 godzin, aby się równo zamroziły. Lody miały być polane rabarbarowym sosem ale mój mąż za szybko go posprzątał, bo myślał, że to jakieś resztki. Ach te chłopy… Jeśli lubisz lody domowej roboty to wypróbuj również przepis na cytrynowe lody jogurtowe .
Składniki:około 2 l lodów500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę150 ml cukru½ laski waniliowej½ l śmietanki, moja miała 40%1 puszka skondensowanego mleka, około 400 gWykonanie:Pokrojony rabarbar wrzuć do rondelka wraz z rozciętą laską wanilii, zasyp cukrem i zagotuj. Nie podlewaj wodą! Zmniejsz temperaturę i gotuj około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Ostudź.Ubij śmietanę na puszysto ale nie całkiem sztywno. Dodaj skondensowane mleko i wymieszaj ostrożnie. Na koniec dodaj ostygnięty rabarbar i połącz ze śmietaną.Przykryj lody i włóż do zamrażalnika na przynajmniej 5 godzin. Mieszaj co godzinę trzepaczką balonową, jeśli nie mrozisz lodów w maszynce do lodów.
Polecane przepisyDomowe lody jagodowePrzepis na sorbet jeżynowyMocno cytrynowe lody jogurtoweSzafranowe lody z pomarańczowym curdFudge z szafranem i pistacjami