Wykonanie
Domowej roboty, lekkie, mocno
cytrynowe lody jogurtowe … zrobiłam na Wielkanoc. Zjedliśmy je w mgnieniu oka.
Cytrynowe lody jogurtowe… nie można było im się oprzeć, wspaniale orzeźwiające.
Pogoda za oknem super
słoneczna, wydawałaby się idealna na
lody. Niestety musimy jeszcze trochę poczekać nie na
cytrynowe lody oczywiście, bo
lody można jeść o każdej
porze.Składniki:1 l
lodów6 dl
greckiego jogurtu, gęstego (10% tłuszczu)1 ½ dl
śmietanki200 g
cukru pudru6 łyżek
soku z cytryny, około 2
cytrynyskórka otarta z jednej
cytrynySos malinowy250 g mrożonych
malin50 g
cukru½ dl
kokosowego likieru, np.
malibuWykonanie:Ubij
śmietankę z
cukrem. Dodaj
jogurt,
sok z cytryny, otartą
skórkę z cytryny ubijając mikserem. Przełóż do plastykowego naczynia i włóż do zamrażalnika na conajmniej 5 godzin. Mieszaj
lody rózgą balonowa co godzinę. Jeśli masz maszynkę do
lodów postępuj według instrukcji.Zagotuj
maliny z
cukrem. Mieszaj az do rozpuszczenia
cukru. Ostudź i wlej
likier. Zmrożone
lody podawaj z
sosem malinowym.
Polecane przepisyDomowe
lody jagodoweLody rabarbarowe z
waniliąLody cynamonowo jabłkowePrzepis na
sorbet jeżynowyPrzepis miesiąca –
lody,
sorbety, parfait i semifreddo