ßßß
Pogoda za oknem super słoneczna, wydawałaby się idealna na lody. Niestety musimy jeszcze trochę poczekać nie na cytrynowe lody oczywiście, bo lody można jeść o każdej porze.Składniki:1 l lodów6 dl greckiego jogurtu, gęstego (10% tłuszczu)1 ½ dl śmietanki200 g cukru pudru6 łyżek soku z cytryny, około 2 cytrynyskórka otarta z jednej cytrynySos malinowy250 g mrożonych malin50 g cukru½ dl kokosowego likieru, np. malibuWykonanie:Ubij śmietankę z cukrem. Dodaj jogurt, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny ubijając mikserem. Przełóż do plastykowego naczynia i włóż do zamrażalnika na conajmniej 5 godzin. Mieszaj lody rózgą balonowa co godzinę. Jeśli masz maszynkę do lodów postępuj według instrukcji.Zagotuj maliny z cukrem. Mieszaj az do rozpuszczenia cukru. Ostudź i wlej likier. Zmrożone lody podawaj z sosem malinowym.
Polecane przepisyDomowe lody jagodoweLody rabarbarowe z waniliąLody cynamonowo jabłkowePrzepis na sorbet jeżynowyPrzepis miesiąca – lody, sorbety, parfait i semifreddo