Wykonanie
Latem tylko proste desery mają największe wzięcie. Szybkie w przygotowaniu i do podania są właśnie
lody. Dzisiejsze przygotowane są na bazie
jogurtu z niewielkim dodatkiem
śmietany kremówki. Zamiast kremówki można użyć
mleczka kokoswego. Są smaczne i zdrowe, a dodatek
malin czyni z nich prawdziwie letni smakołyk. Zrobiłam większą ilość musu
malinowego i podałam go do
lodów jako polewę. Także są podwójnie
malinowe. Mus zrobiłam z
malin mrożonych, nie miałam sumienia maltretować tych cudownych, pachnących latem
owoców. Świeże
maliny zjedliśmy jako następny malinowy dodatek do
lodów.Składniki:350 g
jogurtu greckiego150 g kremówki lub
mleczka kokosowego4 łyżki
cukru pudru400 g mrożonych
malin + 2 łyżki
cukrusok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:
maliny umieścić w garnuszku z
cukrem i postawić na małym ogniu, by się rozmroziły. Dodać
sok z cytryny. Pogotuj kilka mnut, by
owoce się rozpadły. Przetrzyj
maliny przez sitko i odstaw od przestudzenia. Najlepiej
maliny przygotowac wcześniej i pozostawić je przez noc w lodówce, by dobrze się schłodziły.wszystkie składniki
lodów powinny być porządnie schłodzone. Gdy używasz
mleka kokosowego puszkę wstaw również na noc do lodówki
jogurt grecki wymieszać z kremówką lub
mleczkiem kokosowym i
cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. Masę umieścić w maszynce do
lodów i postępowac dalej wg instrukcjiczęść napowietrzonej masej lodowej umieścić w pudełku do zamrażania, na to wyłożyć mus malinowy - ilość wg uznania - i na to resztę masy jogurtowj. Pudełko zamknąć i pozostawić kilka godzin w zamrażarce. Jeśli zostawisz na całą noc, pamietaj by wystawić je przynajmniej 20 minut przed podaniemresztę musu
malinowego wlać do dzbanuszka i podać jako polewę do
lodowych kulekŻYCZĘ SMACZNEGO !