Wykonanie
Sezon na
maliny trwa, warto więc zamknąć je szczelnie w słoiczku, aby móc cieszyć się ich smakiem w jesienne lub zimowe wieczory.
Dżem malinowy to jeden z moich ulubionych, choć niestety nigdy nie udaje mi się go przygotować. Zawsze gdy kupuję
maliny z zamiarem przerobienia ich na
przetwory, po prostu je zjadam... w różnej postaci (
solo, z
jogurtem lub z
lodami). Na szczęście moja kochana mama robi niezwykle smaczne
przetwory i zawsze mam tą świadomość, że
mogę podkraść jej kilka słoiczków, choćby takiego pysznego
dżemu z
malin :)).
Składniki:(przepis rodzinny)1 kg
malinokoło 400 g
cukrusok wyciśnięty z jednej
cytrynyPrzygotowanie:
Maliny umieszczamy w płaskim garnku, zasypujemy
cukrem, mieszamy i odstawiamy na dłuższą chwilę, aby puściły sok. Dodajemy
sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Garnek stawiamy na najmniejszym palniku i gotujemy na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia przez około 1,5-2h, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie
woda odparuje z
owoców i
dżem powinien
mieć już odpowiednio gęstą konsystencję. Jeśli jest nadal jest płynny, należy dłużej go gotować. Konsystencję najlepiej sprawdzać, nakładając łyżeczkę
dżemu na talerzyk, którzy uprzednio umieściliśmy na kilka minut w zamrażarce. Jeśli powierzchnia
dżemu lekko się zetnie i nie rozlewa się on po całym talerzyku, wówczas jest gotowy do przełożenia do słoików.
Gotowy
dżem możemy przetrzeć przez sito, aczkolwiek nie jest to konieczne. Mnie pestki z
malin nie przeszkadzają, zatem pominęłam ten etap.Słoiki wyparzamy wrzącą
wodą lub wypiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100-120ºC. Następnie napełniamy je wrzącym
dżemem. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gotowe słoiczki opisujemy i chowamy w szafce lub spiżarni. Smacznego!