Wykonanie
Jak już wcześniej
pisałam, zostałam obdarowana sporą ilością
malin.
Soki są tak wspaniałe, że postanowiłam spróbować zrobić też dżemik. Nie przepadam za
dżemem malinowym, ale do ciast będzie jak znalazł. Skorzystałam z przepisu Olgi, tylko wydłużyłam okres smażenia, bo nie chciał osiągnąć dobrej konsystencji.
Składniki:2 kg
malin2 kg
cukru2
cytrynyWykonanie:
Maliny z
cukrem i
sokiem z cytryn miksuję lub rozgniatam w malakserze (ja rozgniotłam tłuczkiem do
ziemniaków).Masę przekładam na patelnię i smażę na wolnym ogniu przez 20–30 minut, często mieszając. (smażyłam z przerwą, około godziny)Gorący
dżem malinowy przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i studzę pod przykryciem./wydrukuj przepis/