Wykonanie
Czas na mmmm...
maliny ;-) Ohh marzy mi się dobra
nalewka z
malin, ale.. na to czas akurat przyjdzie.
Dżem malinowy jet pyszny, ale ostrzegam słodki. Same
maliny są słodkie, a
cukier dosładza je bardziej. Polecam
cukier żelujący niskosłodzony. Tak jak mówiłam zawsze robię z normalnego
cukru, ale jakiś czas temu wygrałam spory zapas żelfixów i
cukrów żelujących, więc muszę je z użyć, a złe nie są ;-)
Składniki:600g
malin1/2 łyżeczka kwasku
cytrynowego1/2
cukieru żelującego 3:1Sposób przygotowania:
Maliny dokładnie myjemy i osuszamy. Wrzucamy na patelnie, na mały ogień. Dodajemy
cukier żelujący i gotujemy. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. I gotować jeszcze ok. 4 min. Dodać kwasek
cytrynowy (kolorek nam nie zaniknie
dżemu i nie będzie aż tak słodki). Jak zacznie pojawiać się piana na
dżemie to ściągamy patelnie z ognia,usuwamy pianę lub mieszamy aż zniknie. Gorący
dżem nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Po nałożeniu, zakręcami mocno słoik i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.