Wykonanie
czyli coś dla posiadaczy automatu do
chleba 😉 Oczywiście taką
koniturę można zrobić tradycyjnie – smażąc
maliny, bez
cukru żelującego, ale ja nie mam czasu więc wyciągnęlam moją maszynę do
chleba. Przepis pochodzi z ksiazki „Domowy chleb”
Składniki :500 g
malin (użyłam mrożonych),sok z połowy
cytryny,400 g
cukru żelującegoWykonanie :Przebrać suche
maliny (w przypadku mrożonych pominąć oczywiście). Wyłożyć do salaterki lub miski, dodac
cukier i
sok z cytryny.Zostawić na dwie godziny.Następnie przełożyc do formy do pieczenia. Wybrać program „konfitura”.Gdy się skończy, jeszcze gorącą
konfiturę przelać do słoików wyparzonych wrzącą
wodą.Słoiki szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Pozostawić je tak dopoki nie wystygną