ßßß Cookit - przepis na Konfitura malinowa

Konfitura malinowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

czyli coś dla posiadaczy automatu do chleba 😉 Oczywiście taką koniturę można zrobić tradycyjnie – smażąc maliny, bez cukru żelującego, ale ja nie mam czasu więc wyciągnęlam moją maszynę do chleba. Przepis pochodzi z ksiazki „Domowy chleb”
Składniki :
500 g malin (użyłam mrożonych),
sok z połowy cytryny,
400 g cukru żelującego
Wykonanie :
Przebrać suche maliny (w przypadku mrożonych pominąć oczywiście). Wyłożyć do salaterki lub miski, dodac cukier i sok z cytryny.
Zostawić na dwie godziny.
Następnie przełożyc do formy do pieczenia. Wybrać program „konfitura”.
Gdy się skończy, jeszcze gorącą konfiturę przelać do słoików wyparzonych wrzącą wodą.
Słoiki szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Pozostawić je tak dopoki nie wystygną
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=592