Wykonanie
Upały, upały, a na nas czas jechać do domu. Mamy nadzieję, że zabierzemy trochę polskiego ciepła do Szwecji. Samochód zapakowany i zaraz ruszamy w stronę Świnoujścia. Na pożegnanie mam dla Was wspaniały przepis na upały
sorbet jeżynowy.
Sorbet jeżynowy to mój pierwszy
sorbet i bardzo się cieszę, że go zrobiłam, bo smakował niesamowicie. Wspaniale gasi pragnienie i jest taki zdrowy! Nic
dziwnego, tyle w nim
owoców.
Owocowe sorbety czy
owocowe lody domowej roboty to moje panaceum na upalne dni!
Pyszny deser, bardzo orzeźwiający i lekki ze świeżych
jeżyn z dodatkiem piany z
białek i golden
syropu. Bardzo polecam i do usłyszenia już ze Szwecji.Przepis na
sorbet jeżynowySkładniki: na 2 ½ l
sorbetu jeżynowego1 kg świeżych
jeżyn5
białek250 ml ljussirap100 ml
cukruWykonanie:Zmiksuj
jeżyny po czym przetrzyj je przez sito i wymieszaj z golden
syropem.Upij pianę na sztywno, dodając na końcu
cukier.Wymieszaj wszystkie składniki i zamroź
sorbet. Mi to zajęło prawie 10 godzin. Ja mieszałam
sorbet co godzinę przez pierwsze 4 godziny.Polecane przepisyTort
lodowy jeżynowy…jeszcze więcej
jeżynPrzepis miesiąca –
lody,
sorbety, parfait i semifreddo
Lody rabarbarowe z
waniliąPrzepis na
malinowe parfait