ßßß
Składniki: na około 1 l lodów½ l śmietanki300 ml mleka200 g masła arachidowego4 żółtka150 g cukruszczypta soliWykonanie:Żółtka, sól i cukier ubij za pomocą miksera. Mleko i śmietankę doprowadź do wrzenia, nie gotuj! Zalej wrzątkiem żółtka stale miksując i postaw z powrotem na kuchni. Miksuj teraz wolniej lub mieszaj trzepaczką balonówką, aż mieszanka zacznie gęstnieć.Dodaj teraz masło arachidowe i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Ostudź mieszaninę, po czym schłodź w maszynce do lodów (postępuj według instrukcji).Teraz przełóż lody do pojemnika, zamknij i zamroź. Robiąc lody bez użycia maszynki do lodów najpierw ostudź lody w naczyniu z przykrywką, a potem włóż do zamrażalki. Mieszaj co godzinę przez pierwsze 4 godziny. Całkowity czas zamrażania to około 8 godzin.
Polecane przepisyTort kanapkowy krajankaPiernik na porterzeBabka korzenna czekoladowaPrzepis na malinowe parfaitLody jeżynowe z limonką