Wykonanie
Pogoda nas rozpieszcza,a święta będą u nas
słoneczne i ciepłe, w sam raz na
lody. Domowe
lody robię non stop. Wczoraj wypróbowałam nowy przepis na
lody z
masłem arachidowym . Syte i bardzo kremowe
lody, które umilą nam świąteczny czas. Na pewno
wrócę do tego przepisu jeszcze nie jeden raz, bo
lody są naprawdę wyśmienite, oczywiście jeśli lubicie
masło arachidowe, bo ja wyjadam łyżeczką prosto ze słoika…Te
lody zrobiłam przy pomocy maszynki do
lodów, ale to żaden problem jeśli takiej maszynki nie posiadacie. Wystarczy tylko co godzinę zamieszać
lody, dopóki się nie zamrożą.
Składniki: na około 1 l
lodów½ l
śmietanki300 ml
mleka200 g
masła arachidowego4
żółtka150 g
cukruszczypta
soliWykonanie:
Żółtka,
sól i
cukier ubij za pomocą miksera.
Mleko i
śmietankę doprowadź do wrzenia, nie gotuj! Zalej wrzątkiem
żółtka stale miksując i postaw z powrotem na kuchni. Miksuj teraz wolniej lub mieszaj trzepaczką balonówką, aż mieszanka zacznie gęstnieć.Dodaj teraz
masło arachidowe i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Ostudź mieszaninę, po czym schłodź w maszynce do
lodów (postępuj według instrukcji).Teraz przełóż
lody do pojemnika, zamknij i zamroź. Robiąc
lody bez użycia maszynki do
lodów najpierw ostudź
lody w naczyniu z przykrywką, a
potem włóż do zamrażalki. Mieszaj co godzinę przez pierwsze 4 godziny. Całkowity czas zamrażania to około 8 godzin.
Polecane przepisyTort kanapkowy krajankaPiernik na porterzeBabka korzenna czekoladowaPrzepis na
malinowe parfait
Lody jeżynowe z
limonką