ßßß Cookit - przepis na Lody z masłem arachidowym

Lody z masłem arachidowym

nazwa

Wykonanie

Pogoda nas rozpieszcza,a święta będą u nas słoneczne i ciepłe, w sam raz na lody. Domowe lody robię non stop. Wczoraj wypróbowałam nowy przepis na lody z masłem arachidowym . Syte i bardzo kremowe lody, które umilą nam świąteczny czas. Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie jeden raz, bo lody są naprawdę wyśmienite, oczywiście jeśli lubicie masło arachidowe, bo ja wyjadam łyżeczką prosto ze słoika…
Te lody zrobiłam przy pomocy maszynki do lodów, ale to żaden problem jeśli takiej maszynki nie posiadacie. Wystarczy tylko co godzinę zamieszać lody, dopóki się nie zamrożą.
Składniki: na około 1 l lodów
½ l śmietanki
300 ml mleka
200 g masła arachidowego
4 żółtka
150 g cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka, sól i cukier ubij za pomocą miksera. Mleko i śmietankę doprowadź do wrzenia, nie gotuj! Zalej wrzątkiem żółtka stale miksując i postaw z powrotem na kuchni. Miksuj teraz wolniej lub mieszaj trzepaczką balonówką, aż mieszanka zacznie gęstnieć.
Dodaj teraz masło arachidowe i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Ostudź mieszaninę, po czym schłodź w maszynce do lodów (postępuj według instrukcji).
Teraz przełóż lody do pojemnika, zamknij i zamroź. Robiąc lody bez użycia maszynki do lodów najpierw ostudź lody w naczyniu z przykrywką, a potem włóż do zamrażalki. Mieszaj co godzinę przez pierwsze 4 godziny. Całkowity czas zamrażania to około 8 godzin.
Polecane przepisy
Tort kanapkowy krajanka
Piernik na porterze
Babka korzenna czekoladowa
Przepis na malinowe parfait
Lody jeżynowe z limonką
Źródło:http://codojedzenia.pl/lody-z-maslem-arachidowym