Wykonanie
Na Gwiazdkę dostałam przecudowny prezent - maszynkę do robienia
lodów. Kwestią czasu było pojawienie się na blogu jakiegoś przepisu ;) Padło na smak niezmiennie kojarzący mi się z wakacyjnymi wyjazdami, bo
lody ze słonym karmelem jadałam raz w roku, tylko w jednym miejscu, zawsze w drugiej połowie sierpnia. W tym roku
jadę na wakacje gdzie indziej, ale żeby nie tęsknić za
lodami - zrobię je sama :) Słodkie, aromatyczne, miękkie, w smaku przypominają karmelki Werther's Original :)
LODY Z SOLONYM KARMELEMSkładniki:400g kremówki150ml
mleka 3,2%150g
cukru2
żółtkaduża szczypta
soli -
sól jest mało wyczuwalna, myślę, że można dodać nawet pół łyżeczkiłyżka
cukru waniliowegoNa patelni roztopić
cukier, kiedy powstanie karmel- stopniowo dodać 200g kremówki, energicznie mieszając (po dodaniu pierwszej porcji można już zdjąć z palnika). Karmel przelać do miski, dodać
sól i ostudzić.
Żółtka sparzyć.
Mleko z pozostałą
śmietanką i
cukrem waniliowym wlać do rondelka i zagotować.
Żółtka lekko roztrzepać widelcem i dodać kilka łyżek gorącego
mleka, mieszając. Do rondelka dodać
żółtka z
mlekiem i podgrzać do zgęstnienia (nie gotować!). Masę przetrzeć przez sitko i dodać do karmelu. Ostudzić, a następnie schłodzić w maszynie do
lodów lub przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki i często mieszać.
Przepis dodaję do akcji: