Wykonanie
            
Na Gwiazdkę dostałam przecudowny prezent - maszynkę do robienia 
lodów. Kwestią czasu było pojawienie się na blogu jakiegoś przepisu ;) Padło na smak niezmiennie kojarzący mi się z wakacyjnymi wyjazdami, bo 
lody ze słonym karmelem jadałam raz w roku, tylko w jednym miejscu, zawsze w drugiej połowie sierpnia. W tym roku 
jadę na wakacje gdzie indziej, ale żeby nie tęsknić za 
lodami - zrobię je sama :) Słodkie, aromatyczne, miękkie, w smaku przypominają karmelki Werther's Original :)
LODY Z SOLONYM KARMELEMSkładniki:400g kremówki150ml 
mleka 3,2%150g 
cukru2 
żółtkaduża szczypta 
soli - 
sól jest mało wyczuwalna, myślę, że można dodać nawet pół łyżeczkiłyżka 
cukru waniliowegoNa patelni roztopić 
cukier, kiedy powstanie karmel- stopniowo dodać 200g kremówki, energicznie mieszając (po dodaniu pierwszej porcji można już zdjąć z palnika). Karmel przelać do miski, dodać 
sól i ostudzić.
Żółtka sparzyć. 
Mleko z pozostałą 
śmietanką i 
cukrem waniliowym wlać do rondelka i zagotować. 
Żółtka lekko roztrzepać widelcem i dodać kilka łyżek gorącego 
mleka, mieszając. Do rondelka dodać 
żółtka z 
mlekiem i podgrzać do zgęstnienia (nie gotować!). Masę przetrzeć przez sitko i dodać do karmelu. Ostudzić, a następnie schłodzić w maszynie do 
lodów lub przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki i często mieszać.

Przepis dodaję do akcji: