Wykonanie
            SkładnikiOkoło 10 gałek:200 g 
cukru125 ml 
wody1 puszka (400 ml) 
mleka kokosowegosok z 2 
limonekopcjonalnie - np. 
owoce w 
syropie do podania lub kilka świeżych 
malin czy 
jagódPrzygotowanieDo rondelka wlać 
wodę, dodać 
cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając aż 
cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować 
syrop przez około 3 minuty. Odstawić z ognia i ostudzić.Wycisnąć sok z 
limonek i wlać go do szklanki, dodać 
wodę w takiej ilości aby uzyskać 125 ml płynu. Dodać go do ostudzonego 
syropu razem z 
mlekiem kokosowym.Przelać do plastikowej miski i wstawić do zamrażarki. Jeśli mamy maszynę do 
lodów, przelać masę do maszyny i postępować zgodnie z instrukcją.Jeśli robimy 
sorbet "ręcznie", bez maszyny, 
sorbet należy włożyć do zamrażarki na około 6 - 8 godzin, minimum co godzinę należy zamieszać masę aby pozbyć się tworzących się kryształków 
lodu i aby 
sorbet miał gładką konsystencję. Jest to dość kłopotliwe, więc zalecam używanie maszynki do 
lodów.
Sorbet podawać w pucharkach lub wafelkach, samodzielnie lub z dodatkiem 
owoców w 
syropie lub świeżych 
owoców. Jeśli bardzo zesztywnieje, można "ocieplić" go w lodówce.WskazówkiAby 
sorbet czy 
lody zbyt szybko się nie rozmrażały w pucharkach, można wcześniej schłodzić naczynka wkładając naczynka do zamrażarki na kilkanaście minut. Można też włożyć do nich po kilka kostek 
lodu i tak odstawić w temp. pokojowej na kilka - kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć 
lód i włożyć 
sorbet lub 
lody.
