ßßß
2 jajka2-3 łyżki cukru300 ml śmietanki 30%5 łyżek nutelliJajka sparzyć wrzątkiem.Oddzielić białka od żółtek.Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem w kąpieli wodnej - żółtka z cukrem wkładamy do miseczki, którą ustawiamy nad garnkiem z wodą (miska nie może dotykać poziomu wody), podgrzewamy wodę i w tym czasie miksujemy żółtka aż masa stanie się jasna, potem zdejmujemy do wystygnięcia.Śmietankę ubić na sztywno.Białka w oddzielnej misce również ubić na sztywno.Wymieszać żółtka z cukrem razem ze śmietanką i białkami, dodać nutellę i całość chwilę zmiksować do połączenia się składników.Przelać masę do maszynki do lodów i postępować według instrukcji (kręcić około godziny, przelać do innego pojemnika i włożyć do zamrażalnika).Jeśli nie macie maszynki masę przełóżcie do pojemniczka, włóżcie do zamrażalnika i miksujcie, co godzinę, aby pozbyć się kryształków wody.