ßßß
Składniki:3 jajka90g domowego cukru waniliowego lub drobnego cukru do wypieków300ml śmietanki 30%3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki kakao1 łyżeczka ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:- jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka od żółtek- żółtka utrzeć z połową cukru oraz kawą i ciepłą wodą na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej 5 minut),- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostały cukier- zimną śmietankę ubić na sztywno- do masy żółtkowej dodawać po 1 łyżce ubite białka, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając- do masy jajecznej stopniowo dodawać bitą śmietanę, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
- do pojemnika o pojemności co najmniej 1,5-2l przełożyć większą część masy, do pozostałej niewielkiej ilości dodać kakao, wymieszać, ciemną masę wyłożyć kleksami na wierzch masy kawowej, drugą stroną łyżeczki lub patyczkiem do szaszłyków wymieszać delikatnie masę ciemną z jasną- pojemnik szczelnie zamknąć, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, po tym czasie lody powinny mieć już odpowiednią konsystencję- po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce lody należy wyjąć 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły i można je było porcjować