ßßß Cookit - przepis na Lody kawowe bez mieszania, bez maszynki

Lody kawowe bez mieszania, bez maszynki

nazwa

Wykonanie

Lody kawowe z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do lodów i bez mieszania. Bazą w tej recepturze są trzy składniki: żółtka, białka i śmietanka 30%, a dodatkami smakowymi - cukier, kawa i kakao. Lody przygotowuje się identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a potem delikatnie łącząc je w puszystą masę.
W lodach nie tworzą się kryształki lodu, już po kilku godzinach od włożenia do zamrażarki są gotowe do zjedzenia. Jeśli będziemy je zamrażać co najmniej przez całą dobę, przed porcjowaniem warto wyjąć je na 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły.
Ze względu na to, że w przepisie wykorzystujemy surowe jajka, lody należy zjeść w ciągu kilku dni.
Z podanych proporcji można przygotować około 1,2 litra lodów .
Składniki:
3 jajka
90g domowego cukru waniliowego lub drobnego cukru do wypieków
300ml śmietanki 30%
3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:
- jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka od żółtek
- żółtka utrzeć z połową cukru oraz kawą i ciepłą wodą na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej 5 minut),
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostały cukier
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do masy żółtkowej dodawać po 1 łyżce ubite białka, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
- do masy jajecznej stopniowo dodawać bitą śmietanę, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
- do pojemnika o pojemności co najmniej 1,5-2l przełożyć większą część masy, do pozostałej niewielkiej ilości dodać kakao, wymieszać, ciemną masę wyłożyć kleksami na wierzch masy kawowej, drugą stroną łyżeczki lub patyczkiem do szaszłyków wymieszać delikatnie masę ciemną z jasną
- pojemnik szczelnie zamknąć, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, po tym czasie lody powinny mieć już odpowiednią konsystencję
- po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce lody należy wyjąć 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły i można je było porcjować
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/07/lody-kawowe-bez-mieszania-bez-maszynki.html