Wykonanie
Lody kawowe z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do
lodów i bez mieszania. Bazą w tej recepturze są trzy składniki:
żółtka,
białka i
śmietanka 30%, a dodatkami smakowymi -
cukier,
kawa i
kakao.
Lody przygotowuje się identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a
potem delikatnie łącząc je w puszystą masę.W lodach nie tworzą się kryształki
lodu, już po kilku godzinach od włożenia do zamrażarki są gotowe do zjedzenia. Jeśli będziemy je zamrażać co najmniej przez całą dobę, przed porcjowaniem warto wyjąć je na 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły.Ze względu na to, że w przepisie wykorzystujemy surowe
jajka,
lody należy zjeść w ciągu kilku dni.Z podanych proporcji można przygotować około 1,2 litra
lodów .
Składniki:3
jajka90g domowego
cukru waniliowego lub drobnego
cukru do wypieków300ml
śmietanki 30%3 łyżeczki drobnej
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka ciepłej przegotowanej
wodyWykonanie:-
jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić
białka od
żółtek-
żółtka utrzeć z połową
cukru oraz
kawą i ciepłą
wodą na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej 5 minut),-
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostały
cukier- zimną
śmietankę ubić na sztywno- do masy
żółtkowej dodawać po 1 łyżce ubite
białka, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając- do masy jajecznej stopniowo dodawać
bitą śmietanę, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
- do pojemnika o pojemności co najmniej 1,5-2l przełożyć większą część masy, do pozostałej niewielkiej ilości dodać
kakao, wymieszać, ciemną masę wyłożyć kleksami na wierzch masy kawowej, drugą stroną łyżeczki lub patyczkiem do szaszłyków wymieszać delikatnie masę ciemną z jasną- pojemnik szczelnie zamknąć, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, po tym czasie
lody powinny
mieć już odpowiednią konsystencję- po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce
lody należy wyjąć 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły i można je było porcjować