Wykonanie
Długo szukałam przepisu na domowe
lody, które choć w minimalnym stopniu, przypominałyby te, które można dostać w dobrych lodziarniach…Dzisiaj, po zrobieniu i spróbowaniu tych, domowych
lodów,
mogę a nawet i muszę zachęcić do wypróbowania przepisu, każdego, kto jeszcze nie znalazł swojego, ulubionego, najlepszego, sprawdzonego przepisu na
lody.Są one po prostu idealne! Kremowe,
waniliowe i co najważniejsze nie zamieniają się w kamień po zamrożeniu. Są takie jakie powinny być
lody :)Przepis jest na
lody waniliowe, ale spokojnie możecie użyć go jako bazy do innych ulubionych, smaków.Ja już mam zamówienie od Synka i
Męża ( który nie jest, a teraz to już chyba bardziej wypadałoby napisać ” nie był ” wielbicielem
lodów ) na dwa smaki –
truskawkowe i straciatella :)Dzisiejszy przepis będzie stałą bazą do wszystkich smaków
lodów, jakie
będę robiła.Koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto.Składniki:300 ml
śmietanki 30% ( polecam z biedronki )2
jajka1 łyżka ciepłej, przegotowanej
wodyopakowanie
cukru waniliowego ( 16g ), lub ziarenka z
laski wanilii100g
cukruPrzygotowanie:Do przygotowania
lodów, potrzebujemy 3 miski.
Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy
białka od
żółtek, a
cukry mieszamy ze sobą.W 1 misce ubijamy na sztywno
białka, dodając połowę
cukru.W 2 misce ubijamy
śmietankę ( na sztywno ).W 3 misce ucieramy
żółtka z pozostałym
cukrem i łyżką
wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką.Gotowe
lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i do zamrażalki ( najlepiej na noc ).
źródło przepisu:
lodyKategorie: