Wykonanie
Klasyczne, domowe
lody truskawkowe, ze świeżych
truskawek, przygotowane na
śmietance i żółtkach, przez co zyskują na swoim smaku i konsystencji.Deser uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych, a tak przygotowany w domu, możemy zajadać do woliSkładniki:330 ml
śmietanki 30%2 sparzone
jajka1 łyżka ciepłej, przegotowanej
wody100g
cukru400g
truskawek ( świeżych, lub mrożonych )Przygotowanie:Umyte i pozbawione szypułek
truskawki blendujemy.Oddzielamy
białka od
żółtek.W 1 misce ubijamy na sztywno
białka z połową
cukru.W 2 misce ubijamy na sztywno
śmietankę.W 3 misce ucieramy
żółtka z resztą
cukru i łyżką
wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, razem z
truskawkami, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką.Gotowe
lody truskawkowe przekładamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozili, zamykamy i wkładamy do zamrażalki.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikomPrzepis bierze udział w Durszlakowej akcji lodowejoraz: