Wykonanie
Bazą do dzisiejszych smerfowych
lodów, był oczywiście niezawodny przepis na
lody, który pokazywałam Wam tutaj . Zyskał on wówczas ogromne
grono fanów i nie ma się co dziwić, bo naprawdę
lody są idealne zarówno w smaku, jak i konsystencji.Dziś korzystając z najlepszej bazy, zainspirowana
lodami z zaprzyjaźnionej lodziarni, w której mój Syn wybiera zawsze ten sam smak, przygotowałam niebieskie
lody z
płatkami czekoladowymi, czyli powszechnie znane,
lody smerfowe. Teraz kiedy
jada je w domu, mam pewność co jest w jego ulubionych, niebieskich lodachIch kolor wywołuje uśmiech na twarzach wszystkich dzieci, a jakie są w smaku? Głęboko
śmietankowe z wyczuwalnymi i chrupiącymi kawałkami
czekolady.Nie ma piękniejszego uczucia, niż widok szczęśliwego dziecka z takim
lodem w ręce Na prawdę gorąco Wam polecam!Składniki na
lody:300 ml
śmietanki 30%2
jajka1 łyżka ciepłej, przegotowanej
wody100g
cukruodrobinka niebieskiego barwnika ( na czubku wykałaczki )garść
płatków czekoladowych ( posypka )Przygotowanie
lodów:Do przygotowania
lodów, potrzebujemy 3 miski.
Jajka sparzamy wrzątkiem, oddzielamy
białka od
żółtek.W 1 misce ubijamy na sztywno
białka, dodając połowę
cukru.W 2 misce ubijamy
śmietankę ( na sztywno ).W 3 misce ucieramy
żółtka z pozostałym
cukrem i łyżką
wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.Zawartość wszystkich misek dokładnie, ale delikatnie łączymy ze sobą, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką. Do gotowej masy, wsypujemy barwnik i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy jednolity niebieski kolor.Gotowe
lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika ( najlepiej na noc ).0Kategorie: