ßßß




Bazą do dzisiejszych smerfowych lodów, był oczywiście niezawodny przepis na lody, który pokazywałam Wam tutaj . Zyskał on wówczas ogromne grono fanów i nie ma się co dziwić, bo naprawdę lody są idealne zarówno w smaku, jak i konsystencji.Dziś korzystając z najlepszej bazy, zainspirowana lodami z zaprzyjaźnionej lodziarni, w której mój Syn wybiera zawsze ten sam smak, przygotowałam niebieskie lody z płatkami czekoladowymi, czyli powszechnie znane, lody smerfowe. Teraz kiedy jada je w domu, mam pewność co jest w jego ulubionych, niebieskich lodachIch kolor wywołuje uśmiech na twarzach wszystkich dzieci, a jakie są w smaku? Głęboko śmietankowe z wyczuwalnymi i chrupiącymi kawałkami czekolady.Nie ma piękniejszego uczucia, niż widok szczęśliwego dziecka z takim lodem w ręce Na prawdę gorąco Wam polecam!Składniki na lody:300 ml śmietanki 30%2 jajka1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody100g cukruodrobinka niebieskiego barwnika ( na czubku wykałaczki )garść płatków czekoladowych ( posypka )Przygotowanie lodów:Do przygotowania lodów, potrzebujemy 3 miski. Jajka sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek.W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru.W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ).W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.Zawartość wszystkich misek dokładnie, ale delikatnie łączymy ze sobą, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką. Do gotowej masy, wsypujemy barwnik i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy jednolity niebieski kolor.Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika ( najlepiej na noc ).0Kategorie: