Wykonanie
Wczoraj mieliśmy gości, więc upiekłam tartę ze
śliwkami i marcepanem. Lubię tartę z marcepanowym nadzieniem.
Migdały pasują niemalże do wszystkich
owoców, więc tym razem skusiłam się na
śliwki, których wszędzie teraz mnóstwo.Marcepan można zastąpić
migdałami jak w tym przepisie na tartę
migdałową z
gruszkami .
Tarta ze
śliwkami i marcepanemSkładniki:100 g zimnego
masła3 dl orkiszowej
mąki2 łyżki
cukru1
żółtko250 g marcepanu½ łyżeczki świeżo zgniecionego
kardamonu50 g rozpuszczonego
masła1
jajko10
śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki1 łyżka
cukru pudru do oprószenia
Posiekaj suche składniki i
masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj
żółtko i delikatnie zagnieć ciasto.
Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg i podpiecz spód do tarty przez 10 minut.Przygotuj nadzienie. Zetrzyj marcepan na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z
jajkiem i roztopionym
masłem. Ułóż przepołowione i wypestkowane
śliwki na podpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na
śliwki i wyrównaj powierzchnię. Piecz tartę przez 25 – 30 minut. Wyjmij z piekarnika i oprósz
cukrem pudrem. Podaj lekko ciepłą z waniliowymi
lodami.Polecane przepisy
Tarta kruszonkowa z
gruszkami i
rabarbaremGalette z
rabarbaremTort
czekoladowy – przepis II
Tarta kruszonkowa z
makiem i
owocamiKruche ciasto z
rabarbarem i
kokosowym budyniem