ßßß Cookit - przepis na Gruszki z kardamonem na kruchym cieście

Gruszki z kardamonem na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Doskonałe połączenie – kruche ciasto, soczyste gruszki i aromatyczny kardamon. Pycha!
Składniki
Ciasto:
150g mąki
100g cukru
100g masła
Jajko
Szczypta soli
Nadzienie:
3 gruszki
sok z 1/2 cytryny
3 czubate łyżki cukru
Łyżka masła
Łyżeczka mielonego kardamonu
Nastaw piekarnik na 200 stopni, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
Przygotuj ciasto: na blat lub stolnicę wysyp mąkę i cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij jajko, dodaj wiórki schłodzonego masła i szczyptę soli.
Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na dość cienkie plasterki.
Obrane i pokrojone gruszki ułóż na wyłożonej papierem foremce, polej je sokiem z cytryny, posyp kardamonem i cukrem, następnie ułóż na wierzchu wiórki z masła.
Wstaw gruszki do piekarnika na ok. 15 min, aby się skarmelizowały.
Po ok 10min pieczenia owoców wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki.
Kiedy gruszki będą gotowe wyjmij je z piekarnika i przykryj rozwałkowanym ciastem, zawijając wystające brzegi pod spód.
Piecz ok 20 min, upieczone ciasto w foremce przykryj dużym talerzem i energicznym ruchem odwróć do góry dnem, delikatnie zdejmij foremkę i papier do pieczenia i gotowe!
Smacznego!
Zobacz także:
Ciasto gruszkowe z kukurydzianą skorupką
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Moja Tarta Tatin
Źródło:http://mammadeli.com/2013/11/04/gruszki-z-kardamonem-na-kruchym-ciescie