Wykonanie
Doskonałe połączenie – kruche ciasto, soczyste
gruszki i aromatyczny
kardamon. Pycha!
SkładnikiCiasto:150g
mąki100g
cukru100g
masłaJajkoSzczypta
soliNadzienie:3
gruszkisok z 1/2
cytryny3 czubate łyżki
cukruŁyżka
masłaŁyżeczka mielonego
kardamonuNastaw piekarnik na 200 stopni, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.Przygotuj ciasto: na blat lub stolnicę wysyp
mąkę i
cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij
jajko, dodaj wiórki schłodzonego
masła i szczyptę
soli.Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na dość cienkie plasterki.Obrane i pokrojone
gruszki ułóż na wyłożonej papierem foremce, polej je
sokiem z cytryny, posyp
kardamonem i
cukrem, następnie ułóż na wierzchu wiórki z
masła.Wstaw
gruszki do piekarnika na ok. 15 min, aby się skarmelizowały.Po ok 10min pieczenia
owoców wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany
mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki.Kiedy
gruszki będą gotowe wyjmij je z piekarnika i przykryj rozwałkowanym
ciastem, zawijając wystające brzegi pod spód.Piecz ok 20 min, upieczone ciasto w foremce przykryj dużym talerzem i energicznym ruchem odwróć do góry dnem, delikatnie zdejmij foremkę i papier do pieczenia i gotowe!Smacznego!Zobacz także:Ciasto
gruszkowe z kukurydzianą skorupkąCiasto
czekoladowe z
gruszkamiMoja
Tarta Tatin