Wykonanie
Składniki1 ładna
szynka o wadze ok. 1,2 kg, najlepiej "kulka"
wodasól,
pieprzbulion do podlewania pieczeniPrzygotowaniePrzygotować
wodę z
solą, w której będzie moczyła się
szynka przez 2 dni: przegotowaną
wodę w większym garnku dobrze ostudzić, mocno posolić (ok. 3 - 4 łyżek). Dodać
czosnek,
listek laurowy, ziarenka
ziela angielskiego, włożyć
szynkę. Odstawić w bardzo chodne miejsce, np. do lodówki. W ciągu 2 dni leżakowania w solance,
szynkę należy chwilę wyrabiać i powygniatać ręką, aby przeszła
solą. Czynność tę wystarczy wykonać 4
razy.
Szynkę osuszyć ręcznikiem i odrobinę posolić, popieprzyć. Włożyć w naczynie żaroodporne lub brytfanę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190℃ i piec bez przykrycia 1 godzinę na każdy 1 kg
szynki, czyli w tym wypadku 1,2 godziny. Uważać, aby
szynka się od razu zbytnio nie przypaliła z wierzchu, należy regulować wtedy temperaturę pieczenia. Pod koniec przełożyć
szynkę na wyższy poziom, aby się ładnie zrumieniła.
Ostrym drewnianym patyczkiem sprawdzać czy ze środka nie wycieka sok. Jeśli tak, trzeba
szynkę jeszcze trochę podpiec. W trakcie pieczenia podlewać
szynkę po wierzchu kilkakrotnie
bulionem, wtedy nie będzie sucha po upieczeniu. Na kratkę poniżej można też ustawić naczynie/foremkę z gorącą
wodą aby utworzyć parę w piekarniku.