ßßß Cookit - przepis na Pieczona szynka

Pieczona szynka

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 ładna szynka o wadze ok. 1,2 kg, najlepiej "kulka"
woda
sól, pieprz
bulion do podlewania pieczeni
Przygotowanie
Przygotować wodę z solą, w której będzie moczyła się szynka przez 2 dni: przegotowaną wodę w większym garnku dobrze ostudzić, mocno posolić (ok. 3 - 4 łyżek). Dodać czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, włożyć szynkę. Odstawić w bardzo chodne miejsce, np. do lodówki. W ciągu 2 dni leżakowania w solance, szynkę należy chwilę wyrabiać i powygniatać ręką, aby przeszła solą. Czynność tę wystarczy wykonać 4 razy.
Szynkę osuszyć ręcznikiem i odrobinę posolić, popieprzyć. Włożyć w naczynie żaroodporne lub brytfanę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190℃ i piec bez przykrycia 1 godzinę na każdy 1 kg szynki, czyli w tym wypadku 1,2 godziny. Uważać, aby szynka się od razu zbytnio nie przypaliła z wierzchu, należy regulować wtedy temperaturę pieczenia. Pod koniec przełożyć szynkę na wyższy poziom, aby się ładnie zrumieniła.
Ostrym drewnianym patyczkiem sprawdzać czy ze środka nie wycieka sok. Jeśli tak, trzeba szynkę jeszcze trochę podpiec. W trakcie pieczenia podlewać szynkę po wierzchu kilkakrotnie bulionem, wtedy nie będzie sucha po upieczeniu. Na kratkę poniżej można też ustawić naczynie/foremkę z gorącą wodą aby utworzyć parę w piekarniku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczona-szynka