ßßß
Składniki:(na 2 porcje)1,5 l wodypęczek zielonych szparagów (najlepsze będą te cienkie)6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej2 jajka1 i ½ stołowej łyżki octusól, pieprzPrzygotowanie:Szparagi płuczemy pod zimną wodą, usuwamy twarde i zdrewniałe końcówki (same odłamią się w odpowiednim miejscu po wygięciu szparaga). Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej szparagi i smażymy na wolnym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając. * W tym samym czasie szynkę kroimy w cienki paski i podsmażamy do chrupkości na suchej patelni.Następnie w wysokim rondelku zagotowujemy wodę z octem. Podczas wrzucania jajek woda nie powinna wrzeć, lecz tylko lekko "mrugać". Każde jajko wbijamy do oddzielnej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir, a w jego w środek, tuż nad wodą spuszczamy jajko. Gotujemy je przez 2 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i krótko schładzamy w misce z lodem lub zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Czynności powtarzamy, lecz jeśli macie wprawę, możecie gotować oba jaja w tym samym momencie.Gotowe jajka układamy ja szparagach i posypujemy usmażoną szynką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie są to pomidorki koktajlowe oraz pieczywo.* Szparagi możemy też tradycyjnie gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.Smacznego!