ßßß Cookit - przepis na Rosół z indyka

Rosół z indyka

nazwa

Wykonanie

Rosół to zupa, która kojarzy mi się przede wszystkim z domem rodzinnym i babciną kuchnią. Miałam to szczęście, że wczesne lata dzieciństwa mieszkałam z babcią i dziadkiem. Poznałam wtedy smak najlepszego rosołu i zupy pomidorowej, najlepszego kotleta schabowego z cielęciny oraz najlepszej szarlotki z własnych jabłek. To właśnie wtedy zakochałam się w smaku działkowych moreli i powideł śliwkowych. I to właśnie wtedy znienawidziłam smak pomidorów, które babcia hodowała na działce w ilościach hurtowych. Gdy przychodziło do zbiorów nie jedliśmy nic poza nimi.
Staram się mojej córce przekazać smaki mojego dzieciństwa. Oczywiście przez ostatnie 20 lat wiele się zmieniło i niektóre smaki odeszły bezpowrotnie. Działkowych warzyw i owoców już nie ma. Babci od niedawna również nie ma. Staram się więc odtwarzać jej przepisy sięgając pamięcią do tego co widziałam w dzieciństwie.
W moim domu rodzinnym zawsze do rosołu dawało się dużo marchewki, którą obowiązkowo potem kroiło się i podawało razem z domowym makaronem. Pozostałą część wraz z pietruszką, kawałkiem selera przeznaczało się na genialną sałatkę jarzynową.
Składniki:
skrzydło lub udziec z indyka
3-4 marchewki
2 małe pietruszki
pół małego selera
1 mały por
pół cebuli – opalamy nad ogniem
2-3 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
sól
Mięso myjemy i obieramy ze skóry (można ją pozostawić ale wtedy rosół będzie bardziej tłusty). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2-2,5l).
Marchew, pietruszkę, selera i por obieramy. Kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy cebulę oraz obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawiamy listkiem laurowym, zielem angielskim oraz czarnym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu. Co jakiś czas dolewamy niewielką ilość zimnej wody aby wywar pyrkotał ale nie gotował się. Doprawiamy solą.
Po ugotowaniu wyławiamy mięso oraz warzywa. Połowę marchewek pokroić w plasterki. Mięso obrać z kości, pokroić i dodać do rosołu. Podawać razem z marchewką i makaronem. Opcjonalnie można posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/rosol-z-indyka