Wykonanie
Rosół to zupa, która kojarzy mi się przede wszystkim z domem rodzinnym i babciną kuchnią. Miałam to szczęście, że wczesne lata dzieciństwa mieszkałam z babcią i dziadkiem. Poznałam wtedy smak najlepszego rosołu i zupy pomidorowej, najlepszego kotleta
schabowego z
cielęciny oraz najlepszej szarlotki z własnych
jabłek. To właśnie wtedy zakochałam się w smaku działkowych
moreli i
powideł śliwkowych. I to właśnie wtedy znienawidziłam smak
pomidorów, które babcia hodowała na działce w ilościach hurtowych. Gdy przychodziło do zbiorów nie jedliśmy nic poza nimi.Staram się mojej córce przekazać smaki mojego dzieciństwa. Oczywiście przez ostatnie 20 lat wiele się zmieniło i niektóre smaki odeszły bezpowrotnie. Działkowych
warzyw i owoców już nie ma. Babci od niedawna również nie ma. Staram się więc odtwarzać jej przepisy sięgając pamięcią do tego co widziałam w dzieciństwie.W moim domu rodzinnym zawsze do rosołu dawało się dużo
marchewki, którą obowiązkowo
potem kroiło się i podawało razem z domowym
makaronem. Pozostałą część wraz z
pietruszką, kawałkiem
selera przeznaczało się na genialną
sałatkę jarzynową.
Składniki:skrzydło lub
udziec z
indyka3-4
marchewki2 małe
pietruszkipół małego
selera1 mały
porpół
cebuli – opalamy nad ogniem2-3 ząbki
czosnku2-3
liście laurowe4-5 ziarenek
ziela angielskiego4-5 ziarenek
czarnego pieprzukilka łyżeczek posiekanej
natki pietruszkisólMięso myjemy i obieramy ze skóry (można ją pozostawić ale wtedy rosół będzie bardziej tłusty). Przekładamy do garnka i zalewamy
wodą (około 2-2,5l).
Marchew,
pietruszkę,
selera i
por obieramy. Kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka z
mięsem. Dodajemy
cebulę oraz obrane i zmiażdżone ząbki
czosnku. Doprawiamy
listkiem laurowym,
zielem angielskim oraz
czarnym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu. Co jakiś czas dolewamy niewielką ilość zimnej
wody aby
wywar pyrkotał ale nie gotował się. Doprawiamy
solą.Po ugotowaniu wyławiamy
mięso oraz warzywa. Połowę
marchewek pokroić w plasterki.
Mięso obrać z kości, pokroić i dodać do rosołu. Podawać razem z
marchewką i
makaronem. Opcjonalnie można posypać posiekaną
natką pietruszki.