Wykonanie
Kiedy piękne lato zamienia się w deszczową jesień, w koperkowej kuchni znacznie częściej gości rosół. Powodów do zrobienia rosołu może być wiele. Kończy się zapas
bulionu w zamrażalniku, któryś z domowników zaczyna chorować, albo mamy ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem gotowanego
mięsa. Np. gdy chcemy zjeść na obiad
wołowinę w sosiechrzanowym, to zabieram się za Rosół drobiowo-wołowy.
Składniki:1 skrzydło w
indykaOk. 600g
wołowiny4
marchewki2
pietruszkiSelerPor2
cebulaPęczek
natki pietruszki2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego5 ziarenek
czarnego pieprzuSól i
pieprz do smaku
WodaMakaron jajecznyWykonanie:Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy.
Selera i
pora przekrajamy na pół.Do dużego garnka wkładamy umyte
mięso, dodajemy warzywa (oprócz
cebuli),
ziele angielskie, ziarenka
pieprzu i
listki laurowe, zalewamy zimną
wodą (tak, żeby przykryła wszystkie składniki) i zaczynamy gotować.
Cebulę „przypalamy” kładąc ją na suchej, rozgrzanej patelni. Przypiekamy tak po parę chwil z każdej strony i przekładamy do garnka z zupą, wkładamy też pół pęczka
pietruszki. Garnek przykrywamy i gotujemy tak na średnim ogniu przez ok. 3 godziny. Następnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Możemy też już pokroić warzywa na mniejsze kawałki, żeby się przyjemniej jadło. Rosół podajemy z ugotowanym
makaronem jajecznym (u nas ze względu na Małą I, króluje
makaron literki) i posiekaną
natką pietruszki.