Wykonanie
Zupa ta smakuje nawet największym „wrogom” ryb i
owoców morza:)To była pierwsza „zupa rybna” jakiej odważyłam się spróbować. Od tamtej
pory często decyduję się na zupy
rybne w restauracjach, ale
powiem nieskromnie, że ta jest nadal moją ulubioną.Co czynią ją wyjątkową? Według mnie jest to bardzo udane połączenie smaku ryb i
pomidorów, uzupełnione dobrze dobranymi
przyprawami, głównie
szafranem i
skórką pomarańczową.Przepis pochodzi z książki „Dania z ryb i
owoców morza” (wydawnictwo Konemann).Uwaga:)W przypadku tej zupy, każdy może sobie dobrać
owoce morza wedle swoich upodobań. Mogą to być tylko
ryby, albo
ryby i
krewetki, albo cała mieszanka „seafood”.Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich zup, zachęcam do wekowania . Warto jest od razu ugotować większą ilość zupy, a
potem cieszyć się nią w dowolnej chwili:)Składniki:1/2 łyżeczki nitek
szafranu3 łyżeczki
oliwy z oliwek2 duże
cebule, cienko pokrojone1
por, tylko biała część, posiekany4 ząbki
czosnku, drobno posiekane1
liść laurowy1/2 łyżeczki suszonego
majeranku1 łyżeczka utartej skórki z
pomarańczy2 łyżki
wytrawnego białego wina1
czerwona papryka, w kawałkach na kęs500 g
pomidorów bez skórki (w puszce lub świeżych)125 ml
przecieru pomidorowego500 ml
wywaru z ryb2 łyżki
koncentratu pomidorowego500 g
filetów rybnych bez skórki, w kawałkach na kęs lub dowolna kombinacja ryb i
owoców morza (mogą być także mrożone)3 łyżki posiekanej świeżej
natki pietruszkiWykonanie:W miseczce namoczyć
szafran w 2 łyżkach wrzątku.W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać na małym ogniu
oliwę. dodać
cebulę,
por,
czosnek,
liść laurowy i
majeranek. Przykryć i smażyć 10 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż
cebula będzie miękka. Dodać
skórkę pomarańczową,
wino,
paprykę i
pomidory. Przykryć i smażyć 10 minut.Dodać do rondla
wywar z ryb, przecier i
koncentrat pomidorowy oraz
szafran z zalewą. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować 15 minut bez przykrycia.Dodać
rybę (i
owoce morza), przykryć i gotować 8 minut, aż będzie miękka. Dodać
sól i
pieprz do smaku oraz połowę
pietruszki.Tuż przed podaniem posypać zupę resztą
pietruszki.Smacznego:)