Wykonanie
Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki.Składniki.
0,5 kg
sandacza1/2 łyżeczki nitek
szafranu3 łyżeczki
oleju2
cebule czerwone1
por ,biała część4 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
imbiru świeżego1
liść laurowy1/2 łyżeczki
majeranku50 ml
wina wytrawnego1
papryka czerwona1/2 kg
pomidorów125 ml
przecieru pomidorowego600ml
wywaru z ryby2 łyżeczki
cukru brązowego ,drobnego2
pomarańcze2 łyżki
natki pietruszkisól,
pieprzZ głowy i kręgosłupa ugotować
wywar .W 2 łyżkach wrzątku namoczyć
szafran.W rondlu o grubym dnie rozgrzać
olej. Dodać posiekane drobno
cebule, posiekany
por,
czosnek posiekany,
liść laurowy i
majeranek. Przesmażyć, aż
cebula zmięknie.Wlać
wino, dodać pokrojoną
paprykę i
pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut.Dodać
wywar rybny,
przecier pomidorowy,
cukier ,
szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1
pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut.Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs,
sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną
pomarańczę.Dodać
sól,
pieprz do smaku i posiekaną
pietruszkę.Smacznego.PS. Je żeli taką zupę ugotujemy na bazie
dorsza też będzie wspaniała.