Wykonanie
Smaczne i bardzo sycące danie na chłodniejsze dni. Do tego kromka ulubionego domowego
chleba i można się zajadać... Najlepiej smakuje na drugi dzień ;). Każdy ma swój sposób na zrobienie tego dania, ja pamiętam taką wersję, którą robiła moja mama. Zachęcam do zrobienia.2
cebule6-8 cienkich kiełbasek śląskich (jeśli ktoś lubi, może użyć
wędzonego boczku)1 szklanka ugotowanej białej lub
czerwonej fasoli (uprzednio namoczonej przez noc w wodzie) lub 1 puszka
fasoli1 puszka
pomidorów krojonych (lub
przecieru pomidorowego)2 łyżki suszonego
majeranku (jeśli lubicie, można dodać więcej)szczypta
kminku (najlepiej mielonego)szczypta suszonego
czosnkuszczypta
ostrej paprykisól i
pieprzolej do smażenia
natka pietruszkiwodaNa patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki
kiełbasę, następnie przełożyć ją do garnka.Na patelni, na pozostałym tłuszczu usmażyć dodać posiekaną w kostkę
cebulę.Przełożyć
cebulę do garnka, dodać
pomidory z puszki,
przyprawy,
fasolę.Wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut.
Pomidory podczas gotowania trochę zredukują się, można je uzupełnić
wodą, do uzyskania pożądanej konsystencji.Tuż przed końcem gotowania dodać siekaną
natkę pietruszki.