ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Smaczne i bardzo sycące danie na chłodniejsze dni. Do tego kromka ulubionego domowego chleba i można się zajadać... Najlepiej smakuje na drugi dzień ;). Każdy ma swój sposób na zrobienie tego dania, ja pamiętam taką wersję, którą robiła moja mama. Zachęcam do zrobienia.
2 cebule
6-8 cienkich kiełbasek śląskich (jeśli ktoś lubi, może użyć wędzonego boczku)
1 szklanka ugotowanej białej lub czerwonej fasoli (uprzednio namoczonej przez noc w wodzie) lub 1 puszka fasoli
1 puszka pomidorów krojonych (lub przecieru pomidorowego)
2 łyżki suszonego majeranku (jeśli lubicie, można dodać więcej)
szczypta kminku (najlepiej mielonego)
szczypta suszonego czosnku
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
woda
Na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, następnie przełożyć ją do garnka.
Na patelni, na pozostałym tłuszczu usmażyć dodać posiekaną w kostkę cebulę.
Przełożyć cebulę do garnka, dodać pomidory z puszki, przyprawy, fasolę.
Wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut.
Pomidory podczas gotowania trochę zredukują się, można je uzupełnić wodą, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Tuż przed końcem gotowania dodać siekaną natkę pietruszki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/05/fasolka-po-bretonsku.html