ßßß Cookit - przepis na Sałatka rosyjska. Sałatka winegret

Sałatka rosyjska. Sałatka winegret

nazwa

Wykonanie

Sałatka winegret to po prostu sałatka jarzynowa, z tą różnicą, że nie dodaje się do niej majonezu. Konieczny jest za to buraczek nadający całości pięknego koloru. Jak to z tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących.
Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej, do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać.
Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej sałatce buraczkowej ze śledziem .
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia warzyw + czas macerowania
składniki:
3 średnie ziemniaki sałatkowe, u mnie Anoushka
2 nieduże buraki ćwikłowe
1 marchewka
1 mała cebulka
3 ogórki kiszone
1/2 puszki groszku konserwowego albo fasolki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej słonecznikowy
ocet jabłkowy
musztarda rosyjska
sól
szczypta cukru
pieprz czarny mielony
Jak zrobić sałatkę rosyjską?
Warzywa korzeniowe i ziemniaki umyłam. Upiekłam w piekarniku zawijając wcześniej każde z nich, bez obierania ze skórki, w kawałek folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjęłam warzywa z folii i pozwoliłam im ostygnąć a następnie obrałam. Warzywa można też ugotować w łupinach, ale buraki muszą być gotowane oddzielnie żeby nie zabarwić pozostałych jarzyn.
Upieczone warzywa pokroiłam z niedużą kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Obraną cebulę pokroiłam drobniutko. Groszek odcedziłam. Do miski przesypałam wszystkie rozdrobnione warzyw, groszek i natkę pietruszki. Doprawiłam odrobina cukru, solą, pieprzem mielonym oraz kilkoma łyżeczkami oleju słonecznikowego i octu winnego. Dodałam też troszkę ostrej musztardy rosyjskiej, tak do smaku. Wymieszałam dokładnie. Sałatkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny żeby smaki się przygryzły i tego etapu nie wolno pominąć.
Zamiast groszku możecie dodać do swojej sałatki białą, ugotowaną fasolę albo nawet zieloną fasolkę szparagową - ugotowaną i pokrojoną na kawałki. Niektórzy ponoć dodają także kiszoną, posiekaną kapustę, ale dla mnie to za dużo szczęścia na raz.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/saatka-rosyjska-saatka-winegret.html