Wykonanie
Sałatka winegret to po prostu
sałatka jarzynowa, z tą różnicą, że nie dodaje się do niej
majonezu. Konieczny jest za to
buraczek nadający całości pięknego koloru. Jak to z tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc
sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących.Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne -
buraki,
ziemniaki,
marchew i
cebula. Zamiast
groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej, do tej często dodaje się ugotowaną, drobną
fasolkę albo nawet pociętą na kawałki
zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną
kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać.
Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się
olejem słonecznikowym, ale inny
roślinny olej też może być - byle nie
oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się
śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej
sałatce buraczkowej ze
śledziem .
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia warzyw + czas macerowaniaskładniki:3 średnie
ziemniaki sałatkowe, u mnie Anoushka2 nieduże
buraki ćwikłowe1
marchewka1 mała
cebulka3
ogórki kiszone1/2 puszki
groszku konserwowego albo
fasolki1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiolej słonecznikowyocet jabłkowymusztarda rosyjska
sólszczypta
cukrupieprz czarny mielony
Jak zrobić
sałatkę rosyjską?Warzywa korzeniowe i
ziemniaki umyłam. Upiekłam w piekarniku zawijając wcześniej każde z nich, bez obierania ze skórki, w kawałek folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjęłam warzywa z folii i pozwoliłam im ostygnąć a następnie obrałam. Warzywa można też ugotować w łupinach, ale
buraki muszą być gotowane oddzielnie żeby nie zabarwić pozostałych jarzyn.Upieczone warzywa pokroiłam z niedużą kostkę, podobnie jak
ogórki kiszone. Obraną
cebulę pokroiłam drobniutko.
Groszek odcedziłam. Do miski przesypałam wszystkie rozdrobnione warzyw,
groszek i
natkę pietruszki. Doprawiłam odrobina
cukru,
solą,
pieprzem mielonym oraz kilkoma łyżeczkami
oleju słonecznikowego i
octu winnego. Dodałam też troszkę ostrej
musztardy rosyjskiej, tak do smaku. Wymieszałam dokładnie.
Sałatkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny żeby smaki się przygryzły i tego etapu nie wolno pominąć.Zamiast
groszku możecie dodać do swojej sałatki białą, ugotowaną
fasolę albo nawet
zieloną fasolkę szparagową - ugotowaną i pokrojoną na kawałki. Niektórzy ponoć dodają także kiszoną, posiekaną
kapustę, ale dla mnie to za dużo szczęścia na raz.