Wykonanie
            Ale pachnący i pyszny wyszedł ten 
kurczak ! Z dodatkiem 
pomidorowego ryżu był pysznym obiadem dla całej rodziny.Lubimy takie aromatyczne, dobrze doprawione 
ziołami mięso . Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a 
potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki i jest smakowicie.Kawałki 
kurczaka można też upiec razem z młodymi warzywami - żadnego brudzenia garnków bo cały obiad piecze się na jednej blasze w piekarniku!

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania 
mięsa + czas pieczeniaskładniki na 4 duże porcje:1 
kurczak zagrodowy, ok. 1500g4 łyżki mieszanki 
ziół toskańskich (
płatki suszonych pomidorów, 
sól jodowana, 
bazylia, 
czosnek, 
oregano, 
cebula, 
pietruszka)1 płaska łyżeczka 
soli2 łyżki 
oleju roślinnego2 główki 
czosnku3/4 szkl. 
ryżu długoziarnistego6 dojrzałych, mięsistych 
pomidorów1 
szalotka1 łyżeczka 
masła3/4 szkl. sosu 
spod kurczaka1/2 szkl. 
wodynatka pietruszkibazyliapomidorki koktajlowe

Jak zrobić 
kurczaka pieczonego w ziołach toskańskich?
Tuszkę kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. 
Ostrym nożem podzieliłam 
tuszkę na 4 części/ćwiartki odcinając kręgosłup z żebrami oraz górne części skrzydełek - odcięte części można wykorzystać do przygotowania 
wywaru pod inne danie.
Zioła toskańskie i 
sól wymieszałam z 
olejem a powstałą pastą posmarowałam części 
kurczaka. Naczynie z 
mięsem szczelnie przykryłam i wstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę a najlepiej kilka.Zamarynowanego 
kurczaka wyjęłam z lodówki na ok. godzinę przed planowanym pieczenie. Ułożyłam go w naczyniu żaroodpornym i piekłam ok. godziny w temp. 170 st. C podlewając najpierw ok. 1/2 szkl. 
wody a później polewając wytworzonym sosem. Razem z 
kurczakiem w naczyniu piekły się też 2 całe główki 
czosnku - przekażą nieco swojego aromatu do sosu i 
mięsa a 
potem mięciutkie ząbki wyjęte z łupinek będą pysznym dodatkiem do tej potrawy. Po upieczeniu 
mięso przykryłam i zostawiłam na 10 minut żeby odpoczęło.Kiedy 
kurczak był już prawie upieczony wypłukałam 
ryż i osączyłam dokładnie na sicie. 
Pomidory sparzyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. 
Szalotkę obrałam i posiekałam. 
Cebulkę zeszkliłam w rondlu na odrobinie 
masła. Wsypałam 
ryż i smażyłam go kilka chwil mieszając. Dodałam 
pomidory oraz trochę sosu 
spod kurczaka i 
wody. Nie dodawałam 
soli bo sos od 
kurczaka już ją zawiera. 
Ryż gotowałam pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonął cały płyn i zmiękł. Po ugotowaniu dodałam do 
ryżu trochę posiekanej 
natki pietruszki.Pieczonego 
kurczaka podałam na 
pomidorowym ryżu obficie posypując posiekaną 
natką pietruszki, listkami 
bazylii i obkładając małymi 
pomidorkami oraz pieczonym 
czosnkiem.
