Wykonanie
W ostatnim czasie upodobałam sobie domowe pieczenie na różne sposoby. Nie kupuję gotowych
wędlin, bo zbyt wiele chemicznych cudów tego świata w nich się znajduje. Dziesięć gatunków
szynki na półce sklepowej a każda smakuje identycznie. Czasami aż podziwiam „kreatywność” i „smak” producentów, którzy się prześcigają w pomysłach na reklamę zamiast całe swoje wysiłki skupić na wyprodukowaniu pachnącego i wyrazistego w smaku produktu, który każdy klient z pewnością doceni i kupi. Gotowego
mięsa mielonego też nie kupuję i nie polecam. Nawet jeśli nie mamy w domu maszynki do mielenia to lepiej udać się do sklepu, który oferuje zmielenie kawałka
mięsa wskazanego przez Ciebie. Kiedy mam już taki swój kawał mięcha to zamiast wątpliwej jakości
wędliny przyrządzam oto taką pieczeń. Możemy ją podawać w grubych plastrach na ciepło, z ulubionym sosem i surówką. Na zimno stanowi doskonały dodatek do
pieczywa lub sałatki.
Ilość porcji – 10-12Czas wykonania – 110 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:300 g
szynki wieprzowej1
cebula1
jajko2 ząbki
czosnku8 sztuk
suszonych pomidorów1½ łyżki
bułki tartej1 łyżka
masła½ łyżeczki
oregano½ łyżeczki
bazyliisólpieprzSposób wykonania:
cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy gąbczaste gniazdo nasienne a następnie ścieramy na tarce ( na dużych oczkach), przekładamy na sito i odstawiamy na 1 h.
mięso kroimy w dużą kostkę i mielimy razem z
czosnkiem w miarę drobno kroimy
suszone pomidorypo godzinie, odsączamy
cukinię, dokładnie odciskamy nadmiar
wody a następnie na
maśle podsmażamy drobno pokrojoną
cebulkę a kiedy się zeszkli dodajemy
cukinię i smażymy jeszcze około 5 min,do zmielonego
mięsa dodajemy,
pomidory,
cebulkę z
cukinią,
bułkę tartą, całe
jajko, suszone
zioła, doprawiamy
pieprzem i
solącałość mieszamy- wyrabiamy ( najlepiej ręką ) na jednolitą masętak przygotowaną masę przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190˚Cpo upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy z formypieczeń podajemy pokrojoną w plastry na zimno lub ciepło.