Wykonanie
Soczyste, mocno
pomidorowe, z posmakiem mieszanki
ziół kawałki
kurczaka.Świetnie smakują z
ziemniakami i
sałatą ze
śmietaną. Pokrojone w kostkę są idealnym dodatkiem do sałatki warzywnej czy też makaronowej.
Składniki: 4 ćwiartki z
kurczaka4 mięsiste
pomidory200ml
przecieru pomidorowego2 łyżki
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazylią2 łyżki
ziół do dań z drobiu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka
masła klarowanego* rękaw do pieczenia Przygotowanie:
Mięso myjemy,osuszamy.Każą ćwiartkę dzielimy na pół
między kością przy udku.
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła, wrzucamy
pomidory, dusimy na wolnym ogniu do ich rozpadnięcia się co jakiś czas mieszając.
Pomidory przecieramy przez sito, pozbywając się pestek i skórek.Do
pomidorów wlewamy przecier, doprawiamy
suszonymi pomidorami,
ziołami oraz
solą i
pieprzem.Wszystko razem mieszamy.Udka umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy
pomidory, spinamy.Pozostawiamy na 2-3 godz w lodówce, a najlepiej na noc.Po tym czasie pieczemy
mięso ok.60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.15 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.
Smacznego