Wykonanie
Wiedzieliście, że dzisiaj mamy Światowy Dzień
Chleba ? Nie? Nic nie szkodzi. Ja, szczerze mówiąc, też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem
pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie
mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda.
Póki co jednak prym na śniadanie
wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej
maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka.
Chleb zszedł na dalszy
plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła.Jako, że sezon
dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne
chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię
chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość jedzenia - świetnie nadają się jako dodatek do zup, gdzie każdy może sobie oderwać kawałek. A
potem jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco .Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony
czosnkiem i sporą ilością
ziół; w połączeniu ze słonawym
kozim serkiem i mięciutkim
ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast
mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór
ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom.
Chleby piekły dzisiaj również Mopsik, Mirabelka, Lejdi, Emilia i Martynosia .
Składniki:(na keksówkę o wymiarach 30x11 cm)500 g
mąki orkiszowej30 g świeżych
drożdży250 ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli50 g
masłanadzienie:250 g musu z dyni35 g
masła2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
soli100 g
koziego sera3 łyżki świeżych
ziół (
bazylia,
oregano,
melisa,
szałwia,
tymianek)dodatkowo:10 g ziaren dyni20 g
ziaren słonecznikaMąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże. Wsypać
cukier, wlać 100 ml
wody i odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę
wody i
sól, zagnieść ciasto. Wlać
masło, wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić przykryte ściereczką na 1 godzinę.W tym czasie
masło na nadzienie rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z musem z dyni, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i suszonymi
ziołami.
Serek pokroić w kosteczkę, świeże
zioła porwać na mniejsze kawałki.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować musem
dyniowym, posypać
kozim serem i
ziołami. Przeciąć wzdłuż na 3 paski, ułożyć jeden na drugim. Złożone ciasto pokroić na 5 kawałków.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i
słonecznika.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 180 st. C. przez 45 minut.Ostudzić.Smacznego!
A Wy? Upiekliście dzisiaj
chleb...?