Wykonanie
Jeśli jeszcze nie znacie smaku domowych
wędlin i zapachu pieczonego w domu
chleba, koniecznie przetestujcie!
Recepturyznajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową
szynkę wg receptury na GOTOWANY
SCHAB poniżej zaś przepis na PYSZNY DOMOWY
CHLEB Składniki:3 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku
chleba zalecana jest
mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)350 ml
wody30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżeczka
czosnku granulowanegogarść
ziaren słonecznika (opcjonalnie)Do miski wkładamy
drożdże, zalewamy je ciepłą
wodą, rozrabiamy. Dodajemy
mąkę,
sól,
cukier,
ziarna słonecznika,
czosnek i
bazylię, dolewamy
wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej
mąką podłużnej foremki typu keksówka (wymiary: 35 x 11 cm), odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy blaszka będzie prawie pełna wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że
chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy
chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od
spodu:)