Wykonanie
W zeszłym tygodniu
jadłam kurdyjską potrawkę z
kurczaka i bardzo mi smakowała (zdjęcie poniżej). Niestety nie miałam jak poprosić o przepis
Panią, która to przygotowała, ale z pomocą przyszła mi koleżanka Milena, która powiedziała, że tajemniczym składnikiem kurdyjskiej kuchni jest
kurkuma.Milenka wyjaśniła mi, jak mniej więcej robi się takie danie i wczoraj przystąpiłam do eksperymentu.Potrawka smakuje identycznie, jak ta oryginalna.
Hurra!Polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 4 osoby:2 pojedyncze
piersi z kurczaka1-2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę3 duże
ziemniaki2
marchewkigarść
fasolki szparagowejpół
czerwonej paprykigarść
groszku świeżego lub mrożonegopuszka pokrojonych
pomidorów2 łyżeczki
kurkumyćwiartka
papryczki chilli (można zamienić na
chilli w proszku)
sólpieprz450 ml
bulionu (np. bulionetka rozpuszczona we wrzątku)
cytryna (pod koniec gotowania będzie potrzebny sok)
ryż i
natka pietruszki do podaniaWykonanie:1. Natrzyj
kurkumą i
solą pokrojone w kostkę
piersi z kurczaka. Odstaw na 15 minut.2. Na niewielkiej ilości tłuszczu zacznij smażyć
mięso.
3. Kiedy
mięso będzie usmażone dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki i
marchew talarkach.
4. Dodaj
czosnek i
chilli. Smaż przez chwilę.5. Do garnka wlej
pomidory, dodaj
fasolkę i pokrojoną w kostkę
papryką. Wymieszaj i pogotuj przez chwilę.
6. Dodaj większą część
bulionu i dopraw
pieprzem. Przykryj garnek pokrywką (nie całkowicie) i gotuj (na małym ogniu) do momentu, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli zbyt dużo wypruje płynu, to dodaj resztę
bulionu.
7. Na sam koniec gotowania wsyp do garnka
groszek. Gotuj kilka minut. Dopraw
sokiem z cytryny.
8. Podawaj posypane
natką i z
ryżem.
Smacznego :)