ßßß
Składniki na 2 - 3 porcje:200 g ryżu300 g piersi z kurczaka1 mała cukinia2 pomidory średniej wielkości⅓ papryczki chili1 cebula średniej wielkości1 marchew2 łyżki stołowe oleju rzepakowego½ łyżeczki curry w proszku½ łyżeczki kurkumy w proszku½ łyżeczki mielonej słodkiej paprykipieprz do smakusól do smakuSposób przygotowania:Ugotować ryż.Pierś z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę.Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.Marchew pokroić w kwadraty o wymiarach (0,5 x x0,5 cm) a następnie wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować przez około 10 minut.Cukinię i pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Papryczkę chilli oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać odrobinę wody i dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać mięso i pokrojoną na drobno papryczkę chili.Całość przełożyć do garnka, dodać pokrojone pomidory i cukinię, doprawić przyprawami do smaku a następnie gotować pod przykryciem aż warzywa wypuszczą sok tj. około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.Podawać z ugotowanym ryżem.